Ambasade SAD-a ušutkala nacionaliste: Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH!

Nećemo komentarisati špekulacije o non paperu na koji se referišete, kazali su iz Amabasade SAD-a za Novinsku agenciju Patria odgovarajući na upit o novonastaloj situaciji i non-paperu koji predviđa raspad BiH.

“Međutim, stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređne za euroatlantsku zajednicu je dobro poznat i nepromijenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o istom, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na
otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH.

Secesionistička retorika, dovođenje u pitanje postojanja bilo kojeg od dva entiteta, dovođenje u pitanje posvećenosti SAD i EU ili drugih partnera unapređenju stabilnosti i prosperiteta BiH, primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU”, poručili su iz Amabasade SAD-a.

(TIP/Nap)