Istraživanje otkrilo u koje doba dana trošite najviše kalorija

Unutarnji sat našeg tijela, koji se naziva i cirkadijalni ritam, diktira puno toga u vašem danu. Govori vam kada ste gladni, kada ste umorni ili kada trebate spavati, ali i još mnogo toga. Tjelesni sat također određuje u koje doba dana sagorijevate najviše kalorija, čak i kad ne radite ništa, kaže novo istraživanje.

Prema studiji objavljenoj u Current Biology, kasno poslijepodne i rano navečer sagorijevamo 10 posto više kalorija nego ujutro.

Studija ukazuje na važnu ulogu cirkadijalnog ritma u regulaciji metabolizma. Zato ljudi koji imaju neredovite rasporede spavanja zbog noćnih smjena ili drugih čimbenika imaju veću vjerojatnost da će se udebljati, prenosi Index.hr.

Kako bi procijenili promjene u metabolizmu tijekom dana bez utjecaja razine aktivnosti, prehrambenih navika i načina spavanja, znanstvenici su tijekom mjesec dana proučavali sedam sudionika u laboratoriju u kojem nije bilo prozora ni satova. Sudionici nisu imali ni telefon ni internet i dobili su rasporede kada mogu spavati, probuditi se i jesti. Svake večeri sudionici su odlazili na spavanje četiri sata kasnije nego prethodne noći, zbog čega unutarnji sat tijela nije mogao pratiti njihov ritam. Sve to je bilo osmišljeno kako se ljudsko tijelo ne bi oslanjalo na znakove iz vanjskog svijeta. To je istraživačima omogućilo mjerenje brzine metabolizma u svako doba dana.

Otkriveno je da su sudionici sagorijevali najmanje kalorija u stanju mirovanja kasno u noći kada su doživjeli pad tjelesne temperature. Potrošnja energije bila je najveća oko 12 sati kasnije, u večernjim i poslijepodnevnim satima, prenosi Times Of India.

(TIP/Foto: 123RF)