Nakon brutalnog premlaćivanja mladića, policajci suspendovani

Video snimak koji se sinoć proširio društvenim mrežama već je izazavao brojne reakcije. Na snimku se može vidjeti mladić kojeg dvojica policajaca tuku ispred zgrade u kojoj živi.

Kako navodi portal pogled.ba, mladić se u subotu u 23 sata vraćao u stan.  Pred ulazom u zgradu na mladića se zalijeću dva policajca i premlaćuju ga, a zatim odvode u policijsku stanicu. Razlog je kako navodi portal, prekršenje policijskog sata.

-Nakon premlaćivanja odvezen je u PU Mostar gdje mu napisana kazna za kršenje mjere policijskog sata i pušten je sam u pola noći da pješači doma bez medicinskog pregleda. Nakon što mu je pozlilo u domu, mladić se sam javio na CUM SKB Mostar gdje su mu utvrđene povrede – navodi portal pogled.ba

Ministarstvo unutarnjih poslova HNK u ponedjeljak je najoštrije osudilo brutalni ispad dvojice policijskih službenika koji su, kako se navodi, odmah udaljeni s dužnosti, a pokrenuta je i unutarnja istraga.

– MUP HNK najoštrije osuđuje brutalni ispad policijskih službenika koji se dogodio 10. travnja 2021. godine u 23,05 sati, a za kojeg nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo – navodi se u priopćenju kantonalnog MUP-a.

Dodaje se da su dvojica policijskih službenika odmah udaljeni s dužnosti te da je pokrenuta unutarnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja i utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika.

Početna informacija o događaju proslijeđena je i Tužiteljstvu HNK.

– Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima – kaže se u priopćenju za javnost MUP-a HNK.

Kordić osudio brutalno ponašanje policajaca i zatražio njihovu suspenziju

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u ponedjeljak je najoštrije osudio neprihvatljivo ponašanje dvojice policijskih službenika koji su za vrijeme trajanja policijskog sata fizički napali jednu mušku osobu te zatražio žurno provođenje istrage i njihovu trenutnu suspenziju.

–  Povodom snimka koji se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kome se vidi kako dvojica policijskih službenika zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika – navodi se u  priopćenju mostarskog gradonačelnika.

Kordić je, stoga, zatražio žurno provođenje istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika, koji su, kako kaže, svojim nedoličnim postupanjem narušili ugled policije.

Gradonačelnik Mostara zatražio je i njihovu trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je, ističe, izazvao uznemirenost i osudu građana.

Herceg oštro osudio postupanje dvojice mostarskih policajaca

O svemu se oglasio i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg koji je oštro osudio policijsko nasilje koje se dogodilo tijekom proteklog vikenda, u Franjevačkoj ulici u Mostaru.

– Video snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNK odnosno adekvatno sankcioniranje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati – stoji u izjavi predsjednika Hercega.

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca.

– Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir – kazao je Herceg.

Premijer HNK je, u osobno i u ime Vlade, uputio ispriku napadnutom mladiću i njegovoj obitelji, istaknuvši kako se iskreno nada da zadobivene ozljede neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…