Historijski rezultat: Štetić i Husić srebreni na Evropskom prvenstvu

Na Evropskom taekwondo prvenstvu za seniore koje se održava u Sofiji danas su nastupe imali bh. predstavnici Marija Štetić i Nedžad Husić, a oboje su osvojili srebrene medalje. To je prvi put da je Bosna i Hercegovina došla do medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u taekwondou.

Štetić je u kategoriji do 62 kilograma u prvoj borbi savladala predstavnicu Mađarske rezultatom 20:4. U drugoj je bila bolja od predstavnice Italije rezultatom 15:4, dok je u polufinalnoj borbi savladala takmičarku iz Turske sa 21:11. U finalu Štetić je poražena od predstavnice Hrvatske rezultatom 10:14.

Husić je do srebrenog odličja stigao u kategoriji do 74 kilograma. Takmičenje je počeo pobjedom protiv predstavnika Danske rezultatom 38:18. Drugu borbu završio je nokautiranjem predstavnika Srbije, dok je u trećoj bio bolji od predstavnika Hrvatske rezultatom 55:40. U polufinalnoj borbi savladao je takmičara iz Belgije sa 18:11, a u finalnoj borbi poražen je od Poljaka rezultatom 12:16, naveli su iz Taekwondo saveza BiH.

Izvor : TKD savez

Štetić i Husić su ovim rezultatima ispisali su istoriju taekwondoa u BiH, te su pokazali da su u odličnoj formi pred kvalifikacije za Olimpijske Igre. Priliku za nove medalje na EP u Sofiji u nedjelju će imati bh. predstavnici Dinko Šegedin i Dora Marušić.

(TIP)