Da li će Vlada FBIH opet proglasiti stanje nesreće?

Federacija Bosne i Hercegovine u prvom valu širenja koronavirusa proglasila je stanje nesreće koje je trajalo od sredine marta do kraja maja 2020. Glavna prednost takve odluke, prema riječima članova federalne vlade, bila je pojednostavljivanje i ubrzavanja donošenja ključnih odluka, posebno onih o javnim nabavkama. Rezultat takve odluke bila je afera “Respiratori” zbog kojih se nekim članovima vlade i kriznog štaba danas sudi.

Broj zaraženih i hospitaliziranih u Federaciji BiH ponovno raste, oporba je tražila ponovno uvođenje stanja nesreće, no federalna vlada se na taj korak nije odlučila. U koordinaciji sa kantonalnim premijerima preporučuju se i usvajaju nove mjere poput zabrane kretanja.

“Dok se vlada igra uputstava restoranima, ljudi umiru i ostaju bez posla. Kada možemo očekivati Covid 3 set mjera, šta ova vlada misli poduzeti po ekonomskoj katastrofi koja nas čeka nakon što sahranimo mnoge sugrađane, kazala je zastupnica u ZD PFBiH Sabina Ćudić.

“Mišljenja sam da su mjere koje su bile pažljivo planirane u kombinaciji sa postepenim otvaranjem ekonomije sredinom drugog kvartala dale rezultate, a posebno se želim osvrnuti na fiskalne injekcije iz budžeta Federacije, 180 mil maraka direktno prema subjektima, 230 mil prema nižim nivoima vlasti, 40 mil prema klinickim centrima”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić mišljenja je da vlada nema prepreka za uvođenje stanja nesreće prouzrokovane koronavirusom.

“Federacija propisuje mjere a kantonima se daje mogućnost s obzirom na situaciju da propisu samo strože mjere, ne može kanton umanjivati i reducirati mjere, to je po zakonu tako ali u praksi nije, istakao je Pobrić.

Jedan od razloga što Federacija BiH ne uvodi stanje prirodne nesreće je i činjenica da su građani nakon afere respiratori i neuspjeha prilikom nabave cjepiva potpuno izgubili povjerenje u vladu smatra, urednik portala Bljesak.

“Prva je stvar složenost federacije jer smo vidjeli da su neke federalne odluke padale na sudovima i sad je odluka o novom policijskom satu upitna jer je moze svatko oboriti. Druga stvar je da federacija nema novca niti kantoni imaju novca da plate ljudima koje bi prisilili da zatvore svoje poslove pa se igramo mjera koje ne donose, ništa, veliki su nedodirljivi a mali ljudi, kazao je glavni urednik portala Bljesak.info Bero Jurič.

Angela Merkel je nakon kritika pokrajinskih premijera i njemačkih poduzetnika izašla pred javnost i objavila da povlači odluku o strogom zatvaranju najavljenom za Uskrs, nazvavši to svojom greškom. U Bosni i Hercegovini koja je po smrtnosti pri vrhu, a po procijepljenosti stanovništva na samom europskom dnu, nitko se nema potrebu ispričati građanima zbog, kako su rekli, igranja države.

(TIP/izvor: bhrt.ba/Autor: Nikola Bačić)