Instagram upozorava na novu prevaru, širi se porukom

Koristite li Instagram, budite oprezni s bilo kakvim neobičnim direktnim porukama koje vam stižu putem te popularne društvene mreže.

Instagram je upozorio svoje korisnike na novu prijevaru koja kruži tom društvenom mrežom i pomoću koje se prevaranti žele dokopati detalja za ulazak u profile korisnika. Riječ je o direktnoj poruci koju korisnici dobivaju i u kojoj se lažno pokušava korisnika upozoriti da je prekršio autorska (copyright) prava te ga se preusmjerava na link preko kojeg se treba povratno javiti “podršci”.

No klikom na taj link korisnik zapravo šalje podatke o svojem korisničkom računu, uključujući i zaporku za ulazak u njega, prenosi Dnevnik.hr.

Iz Instagrama upozoravaju da nikad izravno ne kontaktiraju s korisnicima o kršenju autorskih prava te savjetuju korisnicima da ne odgovaraju na te poruke i ne otvaraju linkove u njima.

Instagram je svoje korisnike na tu prijevaru upozorio na Twitteru te uputio na dva koraka pomoću kojih možete provjeriti možete provjeriti je li poruka doista i stigla od Instagrama te omogući dvofaktorsku autentifikaciju.

Možete provjeriti postavke svojeg korisničkog računa da biste potvrdili jesmo li kontaktirali s vama. Niste ništa pronašli? Onda poruka nije od nas, upozorili su iz Instagrama.

U niže priloženoj objavi upozorenja s Twittera možete vidjeti kako sporna poruka izgleda.

Ako ikad dobijete i e-mail koji je navodno od samog Instagrama, postoji lagan način kako to provjeriti ulaskom u postavke, zatim u sigurnost te nakon toga odaberete opciju e-mail od Instagrama, što će vam prikazati je li vam Instagram slao bilo kakve e-mailove u posljednjih 14 dana. Ako ništa ne pronađete, e-mail koji ste dobili je prijevara.

Da biste omogućili dvostupanjsku autentifikaciju te tako povećali sigurnost svojeg korisničkog računa, uđite u postavke, zatim sigurnost te tamo odaberite opciju dvostupanjske autentifikacije. Bit će vam ponuđeno korištenje aplikacije za autentifikaciju ili ćete dobiti tekstualnu poruku svaki sljedeći put kad se prijavite u profil, prenosi izvor pisanje Daily Maila. 

(TIP)