Foto: Definisani projekti na mreži magistralnih cesta TK

Sa ciljem dinamiziranja radova na cestovnoj infrastrukturi na području Tuzlanskog kantona ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Hamza Bešić i pomoćnik ministra za saobraćaj Nenad Lukanović posjetili su J.P. Ceste Federacije BiH i tom prilikom sa Upravom ovoga poduzeća definisali projekte na mreži magistralnih cesta koji trebaju da se realizuju u ovoj godini na području TK.

Riječ je o izgradnji nove ceste od Šićkog Broda do Đurđevika (zaobilaznica Živinica) za koju su u ovoj godini planirana sredstva u iznosu od  20 miliona KM za projektovanje, ekspropijaciju i početak izgradnje navedene dionice ceste. Također je planirana rekonstrukcija tunela u Čaklovićima, ukupne vrijednosti investicije cca 2,8 miliona KM, čija realizacija je krenula izgradnjom alternativne saobraćajnice a radovi na tunelu će otpočeti u drugom dijelu ovoga mjeseca.

U planu je i sanacija magistralne ceste M-4 Tuzla – Doboj na dionici kroz Orahovicu Donju u iznosu od cca 660.000 KM, te rekonstrukcija raskrsnice magistralne ceste M-4 Tuzla – Doboj i regionalne ceste R-471 Lukavac – Poljice, odnosno izgradnja kružne raskrsnice na ulazu u Lukavac čija procijenjena vrijednost radova iznosi cca 600.000 KM.

Na spisku je i sanacija kolovoza na magistralnoj cesti M-18 Tuzla – Sarajevo na dvije dionice Živinice Vitalj i Vitalj – Olovo u iznosu od oko 1.000.000 KM te rekonstrukcija raskrsnice na ulazu u Gradačac u iznosu od cca 648.000 KM kao i izgradnja kružne raskrsnice kod CIMOSA u Gradačcu, u iznosu od cca 350.000 KM. Dogovoren je i nastavak izgradnje servisne saobraćajnice kroz naselje Đurđevik na području grada Živinica, završetak radova na kružnoj raskrsnici kod Termoelektrane Tuzla (skretanje za Lipnicu) u iznosu od cca 500.000 KM, izgradnja treće trake za spora vozila na prevoju Banj Brdo na magistralnoj cesti M-18 Tuzla – Simin Han – Priboj – Ugljevik – Bijeljina u dužini od cca 1,00 (km) čija je vrijednost investicije oko 2.500.000,00 KM. Projekat je u fazi pribavljanja neophodnih saglasnosti i rješavanja imovinsko pravnih odnosa.

(TIP)