Zemljama Zapadnog Balkana 650.000 besplatnih Pfizer vakcina

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19.

Ovom prilikom, Tegeltija upoznao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Savjet ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informisao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

Tokom telefonskog razgovora, predsjednica Evropske komisije obavijestila je predsjedavajućeg Savjeta ministara da će u drugoj polovini aprila tekuće godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne. Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost predsjednici EK-a Von der Leyen na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice, saopšteno je iz Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Aris OIkonomou/Pool via REUTERS)