Formiran predmet nakon prijave o nepostupanju odgovornih u pandemiji

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon što je zaprimilo prijavu, koju je, u ime više osoba, uputio Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije COVID-19 po živote i zdravlje građana BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U okviru predmeta pratit će se aktivnosti dužnosnika institucija, te pravnih i fizičkih osoba, u postupku potrebne nabave cjepiva, imunizacije i zdravstvene zaštite stanovništva, a radi utvrđivanja eventualnog postojanja kaznene odgovornosti, zbog teških posljedica, koje je na živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine, prouzrokovala i još uvijek prouzrokuje eskalacija pandemije COVID-19”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U krivičnoj prijavi je navedeno da građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića, Vjekoslava Mandića, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra prošle godine do 18. marta 2021, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina.

“Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu”, navedeno je u krivičnoj prijavi.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет всем! Для всех, кто ценит стихи, поэмы и самостоятельное творчество, Мay Poems представляет лучшие произведения ведущих мировых поэтов и…