200.000 KM za razvoj turističke infrastrukture u TK

Javni poziv za sufinansiranje projekata u cilju podizanja kvaliteta Turističke ponude na području Tuzlanskog kantona bio je povod za radni sastanak ministra trgovine, turizma i saobraćaja Hamze Bešića sa predsjednikom Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Miralemom Meškovićem.

Naime, Turistačka zajednica je uz podršku Kantonalnog ministarstva raspisala Javni poziv za sufinansiranje projekata odnosno dodjelu bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte od značaja za razvoj turizma i podizanje kvalitete turističke ponude Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Za ove namjene planirano je 200.000,00 KM.

„Mi imamo prekrasne destinacije, ali nam nedostaje turističke infrastrukture i ovo je prilika da i na tom planu napravimo određeni iskorak. Ovim sredstvima mi uz naša sredstva vežemo još najmanje dodatnih 200.000,00 KM, jer uslov za aplikaciju jeste da i predlagač projekta učestvuje u finansiranju, u omjeru od najmanje 50% sredstava. To znači da ćemo na kraju imati investicije u razvoj turističke infrastrukture od najmanje od 400.000,00 KM”, kazao je ministar Bešić ističući da će se realizacijom ovog projekta stvoriti preduslovi za kvalitetniji razvoj turističkih potencijala na području našeg kantona, odnosno da će oni biti primamljiviji za posjet kako inostranih turista, tako i turista iz Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu pandemiju i ograničenja putovanja koja ona nameće.

„Javni poziv se odnosi na sufinansiranje projekata značajnih za razvoj turizma na području našeg kantona. Planirajući i uzimajući u obzir pandemiju, naša ideja i jedan od planova jeste da u ovom vremenu, kada su posebno pogođeni turistički i ugostiteljski sektor, iskoristimo ova sredstva i vratimo ih privrednim subjektima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, a koji će ta sredstva uložiti u turističku infrastrukutru. Time ćemo značajno podići nivo i kvalitet turističke ponude našeg kantona”, kazao je predsjednik Mešković ističući da su sredstva namijenjena prvenstveno privrednim subjektima i obrtima koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, javnim institucijama i preduzećima koja u svom poslovanju imaju segment turizma, lokalne turističke zajednice, te udruženja koja će predložiti kvalitetne projekte.

Na kraju današnjeg sastanka ministar Bešić i predsjednik Mešković su apelovali na turističke djelatnike sa područja našeg kantona da pripreme projekte i apliciraju za ponuđena sredstva, kako bi se zajedničkim snagama unaprijedilo stanje i turistička infrastruktura na području našeg kantona.

(TIP)