SABNOR BiH: Izvinite se kolektivno Bogićeviću i molite ga da povuče odustajanje od kandidature

Savez antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH priopćio je u četvrtak kako daje bezrezervnu podršku Bogiću Bogićeviću koji je, kako navode, svojim prihvaćanjem kandidature za gradonačelnika Sarajeva vratio nadu ne samo građanima tog grada i BiH, nego i brojnim prijateljima u svijetu jer su povjerovali da može bolje i drugačije, a onima zbog kojih je došlo do odustajanja od kandidature iz SABNOR-a poručuju da se kolektivno izvine Bogićeviću.

“Sarajevo ima tri vječne vatre, onu zapaljenu 1946. godine u samom centru grada u znak sjećanja na osloboditelje Sarajeva od fašizma, zatim onu zapaljenu 1981. godine na Vracama u znak sjećanja na tisuće nevino ubijenih građana Sarajeva za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, te onu što zaiskri ljudskom čestitošću 1991. godine i nagovijesti nezavisnu BiH. Tko dirne u bilo koju ili je pokuša ugasiti dirnuo je u BiH, u najveći broj njenih građana, dirnuo je u dušu bh. čovjeka, a on je prkosan i ponosan, branit će svoje, a povijest nas podsjeća da će i obraniti”, saopćeno je iz SABNOR-a.

Članovi SABNOR-a u BiH ovim putem dižu svoj glas, kako kažu, protiv pokušaja gašenja ove treće vječne vatre, što neprikosnoveno sija od 1991. godine, a zove se Bogić Bogićević.

“Lakrdija sa sjednicom Gradskog vijeća Sarajeva, te sve manipulacije koje su joj prethodile, uvrijedila je ogroman broj građana Bosne i Hercegovine, a nama antifašistima poslala jasnu poruku za kakvo Sarajevo i za kakvu BiH se zalažu scenaristi događanja na i oko sjednice Vijeća. A onda sitne račundžije i pilićari, u politiku došli rodbinsko-poslušničkim vezama, žele nam ubiti i nadu. Neće proći. Sarajevo je i u posljednjem ratu odbranila raja, i opet će”, ističu iz SABNOR-a.

Izvinite se kolektivno našem Bogiću Bogićeviću i zamolite ga da povuče odustajanje od kandidature, jer njegov izbor mnogo je više od pukog izbora gradonačelnika jednog grada, u protivnom možete ugasiti svjetlo i neka zavlada vječiti mrak, stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik SABNOR-a Sead Đulić.

(TIP/Nap)