Fortuna se prodaje za 10 miliona KM

Zbog dugovanja većih od 40 miliona KM, radnicima nakon prodaje neće moći biti uvezano 19 godina radnog staža, zbog čega najavljuju proteste ispred Porezne uprave u Tuzli.
Odbor povjerilaca gračaničke Fabrike obuće Fortuna u stečaju donio je odluku o prodaji ove fabrike obuće po cijeni od oko 10 miliona KM. Iako je ovo realna procijenjena tržišna cijena, ona je daleko niža od ukupnih dugovanja Fortune, koja prelaze 40 miliona KM.
Sve ovo znači da radnicima neće biti uvezano 19 godina radnog staža te da će veliki broj njih imati problema da se penzioniše. Kako nam kaže Rabija Hodžić, predstavnica radnika u Odboru povjerilaca, situacija je alarmantna, jer već ima više od 80 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, a to pravo ne mogu ostvariti.
– Cijena od 10 miliona KM je daleko ispod onoga koliko ova fabrika vrijedi. Pa, ovdje su se pravile cipele za svjetske proizvođače. Sad neko hoće da rasparča fabriku, a radnike da ostavi na ulici, ističe ova radnica.Radnici su ranije od stečajnog upravnika tražili da napravi plan o reorganizaciji, međutim, zbog ogromnih dugova, nije bilo moguće praviti reprograme njihove otplate, zbog čega se u stečaju nastavila prodaja imovine.
Podsjećamo, u novembru 2016. godine otvoren je stečajni postupak u Fortuni zbog dugovanja koja su prelazila 40 miliona KM. Nedugo poslije toga uhapšeni su vlasnik Fortune Safet Pjanić i nekoliko njegovih saradnika, koji se terete da su na račun Fortune poslovale druge njihove fabrike koje su radile u krugu ove firme. Pjanić je iznajmljivao prostor i mašine Fortune bez ikakve naknade, a te na Fortuni ostavio hiljade maraka komunalnih dugova.
– Mi ne znamo šta ćemo. Prošle godine su nas odbili kad smo se prijavili na federalni program uvezivanja staža. Ako ni ove godine ne prođemo, još ako se fabrika proda, onda stvarno idemo na ulicu. Idemo pred Poreznu upravu u Tuzli, koja je i glavni krivac za sve ovo, dodaje Hodžić.
PU je godinama ignorisao neuplaćivanje staža za radnike Fortune i nikada nije povukao potez da to spriječi.
(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić/Foto: Arhiva)