Bh. privrednici pozvani u Srbiju na vankcinisanje

I dok čekamo naše nadležne, Srbija uveliko vakciniše bh. građane. Na red došli i privrednici. Privredna komora Srbije, u saradnji s Vladom, poslala je poziv privrednicima zemalja Zapadnog Balkana da se prijave za vakcinaciju tokom vikenda. Mnogi su to odmah uradili, jer smatraju da je imunizacija neophodna za posao kojim se bave.

Privrednici iz naše zemlje su se rado odazvali pozivu na vakcinaciju privrednika Balkana u Srbiji tokom vikenda. Smatraju da samo ovako mogu nastaviti s normalnim funkcionisanjem i radom.

– Jednostavan proces: firme se trebaju javiti, oni će nama proslijediti podatke i da jednostavnom procedurom to završimo. Da dođu u Beograd, vakcinišu se, poslije revakcinišu – objašnjava Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

– U situaciji smo da poslovna zajednica može doživjeti kolaps. Još uvijek nemamo adekvatna rješenja u BiH. Kao Vanjskotrgovinska komora smo preuzeli obavezu da ažuriramo spiskove i pozovemo naše privrednike da se prijave – kaže Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Iz Privredne komore Srbije navode da je neophodna imunizacija svih privrednika na Balkanu, jer bez saradnje privreda propada, a bez imunizacije onemogućena je saradnja.

– Naši privrednici su jako važni, ako mi zaštitimo samo privrednike u Srbiji, a imamo komunikaciju s drugim zemljama u regionu, onda ništa nismo uradili. Opet nećemo moći normalno da funcionišemo – ističe Čadež.

Naša zemlja nema još uvijek plan o vakcinaciji ovih skupina, a Srbija je omogućila vakcine za ovaj vikend. Nastavak imunizacije će ovisiti od same organizacije, ali i zainteresiranosti privrednika.

– Ukoliko bude bilo potrebe, zatražit ćemo i dodatne količine i onda ćemo razgovarati o dodatnom cjepljenju naših privrednih subjekata – dodaje Egrlić.

Vakcinacija je besplatna, a troškove puta snosi kompanija ili pojedinac. Veliki broj privrednika se već prijavio, a sutra u 9:00 h bit će objavljen i konačan spisak.

(TIP/Izvor: federalna.ba)