Nije izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća Sarajeva, sjednica prekinuta

Gradski vijećnici Grada Sarajeva nakon polaganja svečane izjave, trebali su izabrati predsjedavajućeg tog vijeća, ali je sjednica prekinuta.

Naime, kandidati za predsjedavajućeg GV-a bili su Jasmin Ademović iz reda bošnjačkog naroda i Srđan Srdić iz reda srpskog ali u prvom glasanju oni nisu dobili većinu.

Za Ademovića je glasalo deset vijećnika, za Srdića pet, a jedan listić je bio nevažeći. Ostali glasački listići su, kako je rečeno, bili “sumnjivi“.

Predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Danijela Šahman, kao i članovi Adi Škaljić i Vedad Deljković koji su danas imenovani, kazali su da je 11 glasačkih listića izazvalo sumnju pa je zatraženo ponovno glasanje.

Data je pauza, a nakon toga je trebalo biti organizirano ponovno glasanje. Međutim, nije bilo kvoruma, pa je aktuelni predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić prekinuo sjednicu.

Narednih dana će biti održane konsultacije s predstavnicima političkih partija koje participiraju u Vijeću kako bi se utvrdio novi termin održavanja sjednice na kojoj će na dnevnom redi opet biti izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva.

(TIP/Fena/Foto: Hazim Aljović)