U RS-u na snazi nove pooštrene epidemiološke mjere: Zatvoreni ugostiteljski objekti, trgovački centri, frizerski saloni, skijališta…

U Republici Srpskoj od danas je na snazi novi set mjera sprečavanja širenja virusa korona u zajednici koji će važiti do 29. marta.

Od danas se obustavlja vaspitno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, te univerzitetima u Republici Srpskoj i organizuje nastava na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske stanice i drugo).

Takođe, zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), te rad bazena, welness i spa centara, skijalištia i skijaških centara i trgovačkih centara.

Prema zaključku koji je juče usvojio Štab za vanredne situacije RS, zabranjen je rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole, aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).

Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od 6.00 do 22.00 sata samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

U periodu od 6.00 do 21.00 sati dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja u i ispred ugostiteljskog objekta.

Prema ovom zaključku, javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja.

Do 29. marta zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim privrednim subjektima od 22.00 do 6.00 sati.

Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo RS za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičko rastojanje od dva metra. Obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina, osobe sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, kao i lica koja obavljaju fizičku i sportski aktivnost u okviru sportskih objekata.

Pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima obavezuju se da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge a nemaju ih, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo RS za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Takođe, oni se obavezuju da obezbijede jedno ili više osoba (Covid redara) koja će upozoravati posjetioce i korisnike usluga da se moraju pridržavati preporučenih epidemioloških mjera a u suprotnom uskratiti im uslugu.

Dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje od 22.00 do 6.00 sati.

Zabranjene su i organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti uključujući i trenažni proces istih, ali bez prisustva publike, roditelja ili drugih lica koja nisu akreditovana od organizatora.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo RS za sprečavanje pojave i širenja Covid-19 bolesti na radnom mjestu.

Takođe, subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja i na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako što će na ulazu u službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja, kao i vaspitno-obrazovne ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna
policija.

Ovim zaključkom naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno štabovima jedinica lokalne samouprave u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da, u skladu sa Zakonom o zaštiti i
spasavanju u vanrednim situacijama zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i da pod hitno preduzmu sve potrebne mjere i radnje na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje lokalne samouprave te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 sati obavijeste Štab za vanredne situacije RS.

Naređuje se i Stručno-operativnom timu Štaba za vanredne situacije da svakodnevno održava sjednice, analizira epidemiološku situaciju u RS i da na dnevnom nivou podnosi izvještaje Štabu za vanredne situacije, objavljeno je na sajtu Vlade RS.

S ciljem sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji RS i zaštite i spasavanja stanovništva na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), rad fitness centara (fitness klubovi, body-building klubovi i slični objekti) i kulturno-umjetničkim društvima, organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

(TIP/Srna/Foto: N1)