Na suđenju u predmetu ‘Respiratori’ svjedočio Đenan Salčin

U nastavku suđenja u predmetu Fadil Novalić i drugi saslušan je svjedok Tužilaštva Đenan Salčin, bivši vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH.

Tužilac Mirza Hukeljić pitao je Salčina o okolnostima njegovog imenovanja, trajanju mandata te nadležnostima Agencije.

Ključni dio pitanja odnosio se na sjednicu Vlade FBiH od 16. marta 2020.

Unakrsnim ispitivanjem Salčin je posvjedočio da je 16. marta prošle godine na svoj zahtjev prisustvovao na sjednici Vlade FBiH, gdje je objasnio da je nepotrebno vršiti suspenziju Zakona o javnim nabavkama u kome je već definisano izuzeće po članu 10. kada se radi o nabavci u ekstremnim situacijama, kakvo je i stanje pandemije.

On je rekao da je prije te sjednice dobio informaciju da se sprema suspenzija Zakona o javnim nabavkama BiH i da je mislio da nema potrebe za tim, jer Zakon nije nikoga sprečavao da bilo šta nabavi.

“Nazvao sam kabinet premijera Novalića i rekao sam da bih došao na sjednicu da pojasnim da nema potrebe za tim”, rekao je Salčin.

Objasnio je da postoje dvije metode za brzu nabavku, a to su pregovarački postupak bez objave obavještenja i izuzeće od primjene zakona.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu 24. 3. 2021. kada će Tužilaštvo izvesti dva svjedoka i predstaviti materijalne dokaze.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Jelena Žerajić/Foto: Fena)