Sportske igre mladih i na Tuzlanskom kantonu

Sportske igre mladih u Bosni i Hercegovini pružaju djeci i mladima mogućnost da, potpuno besplatno učestvuju u profesionalno organizovanim takmičenjima. Najbitnije od svega je da se takmičiti može svako te da učesnici Igara ne moraju biti aktivni sportisti, već samo ljubitelji zdravog načina života i prijateljstva.

S tim u vezi Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona posjetili su predstavnici Sportskih igara mladih, Mirza Bašinac i Anel Bulutović, koji su u razgovoru sa ministrom Zlatanom Muratovićem predstavili ovaj jedinstveni projekat koji okuplja veliki broj djece i mladih.

Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život.

Ministar je pohvalio projekat i istakao da je glavni cilj Ministarstva jačanje aktivnosti i podrška projektima masovnog okupljanja djece i mladih u sportu, prvenstveno u cilju promicanja zdravlja i prevencije bolesti djece i mladih.

Sportske igre mladih promovišu način života čiji su temelji razumijevanje, prijateljstvo, solidarnost i fair-play, kao alternativu svim mogućim negativnim trendovima današnjice koji se na izrazit način reflektiraju na populaciji djece i mladih.