Foto: FUP uhapsio jednu osobu zbog neprimjerene komunikacije sa oko 40 djevojčica

Policijski službenici Federalne uprave policije su jučer, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, uhaspili osobu iz Konjica inicijala D. K. (2000.), koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije”.

Uhapšeni D. K. se sumnjiči da je u prethodnom periodu putem društvene mreže Instagram uspostavljao on-line komunikaciju sa djecom starosne dobi od devet godina pa naviše, pri tome se predstavljajući kao njihov vršnjak muškog ili ženskog spola, zahtijevajući seksualno eksplicitne fotografije i video snimke. Isti se sumnjiči da je na isti način uspostavljao neprimjerenu komunikaciju sa oko 40 djevojčica mlađe starosne dobi.

Izvor: FUP

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbi Općinskog suda u Konjicu, policijski službenici Uprave policije izvršili su pretres kuće na području općine Konjic koju koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta računarska oprema i mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela, a koji će biti upotrijebljeni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšena osoba je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, prenosi N1.

(TIP)