Nepoznati pomagači u čišćenju: Riža, crni čaj, mineralna, kečap

Kečap pomaže u uklanjanju hrđe s posuđa od bakra i mesinga, zobena kaša očistit će prljave ruke bolje od sapuna, crni čaj vratiti sjaj vrtnom alatu, a riža očistiti vaze…

Namirnice koje se mogu pronaći u svakom kućanstvu mogu biti neobični, ali iznimno korisni saveznici u pranju te uklanjanju mrlja, donosi Fox News. Otkrijte kako na jednostavan i prirodan način otkloniti hrđu, oštećenja na drvenim površinama, tvrdokorne mrlje s tepiha te kako dezinficirati tipkovnicu.

Kečap za pranje posuđa

Omiljeni umak odličan je odstranjivač mrlja od hrđe na posuđu od mesinga i bakra. Istisnite malo kečapa na komadić pamučne tkanine te ga potom utrljajte na zahrđale dijelove suhog posuđa. Kroz nekoliko minuta posuđe će zablistati svojom starom bojom, a potom ga isperite samo mlakom vodom i obrišite ručnikom.

Zobena kaša za pranje ruku

Mješavina tople vode i zobene kaše služi kao odličan piling, ali i pasta za uklanjanje tvrdokornih nečistoća s ruku. Utrljajte je nakon diranja crnih i masnih mrlja te onih od tinte na rukama. Dobro isperite.

Riža čisti vaze

Uske vaze koje je gotovo nemoguće detaljno oprati iznutra bez četkice operite tako da u njih ulijete 3/4 tople vode i u nju dodajte žličicu nekuhane riže. Prekrijte vrh vaze dlanom te snažno potresite, a taj bi postupak trebao pomoći u uklanjanju kamenca i nečistoća.

Čaj vraća sjaj vrtnom alatu

Sjaj zahrđalom vrtnom alatu vratit će crni čaj. Skuhajte veću količinu crnog čaja, ohladite ga te izlijte u plastičnu posudu u koju ćete ostaviti alat na par sati. Nakon što ga izvadite, obrišite ga pamučnom krpom, a pri postupku nosite rukavice da vam nokti ne bi potamnili.

Glicerin uklanja vosak

Vosak koji je curio i nakupio se na rubovima svijećnjaka ili pak drvenim površinama uklonite tako da rukama ogulite vosak koliko možete, a potom na vaticu stavite malo glicerina te njime istrljajte mrlju.

Mineralna voda za kamenac

Kamenac koji se nakupio na sudoperu i oko slavina možete ukloniti pamučnom krpicom koju ste umočili u mineralnu vodu. Njome istrljajte prethodno oprane sudopere i slavine, a potom obrišite suhom krpom.

Hidrogen za čistu tipkovnicu

Pamučnu vaticu umočite u hidrogen te njome pažljivo očistite tipkovnicu, a za teže dostupne dijelove koristite štapiće za uši umočene u hidrogen. Ovim postupkom ćete očistiti, ali i dezinficirati tipkovnicu.

Kukuruzni škrob za mrlje na tepihu

Masne mrlje na tepihu mogu se ukloniti uz pomoć kukuruznog škroba, tako da ga stavite direktno na mrlju. Ostavite ga 15 do 30 minuta, istrljajte četkom i zatim očistite usisavačem.

Alkohol za drvo

Trajne mrlje na drvenom podu, stolu ili šanku mogu se ublažiti brisanjem vatom na koju ste nakapali malo koncentriranog medicinskog alkohola, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Instagram)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…