Porodica Georgea Floyda i Mineapolis postigli nagodbu vrijednu 27 miliona

Porodica Georgea Floyda i uprava američkog grada Minneapolisa danas su postigli dogovor o nagodbi vrijednoj 27 miliona dolara (oko 22,5 miliona eura) kako bi okončali tužbu protiv grada zbog njegovog fatalnog hapšenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ben Crump, advokat porodice Floyd, opisao je sporazum kao najveću vansudsku nagodbu u slučaju protivpravne smrti iz oblasti građanskih prava u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

“U sporazumu se daje izjava da je život Georgea Floyda važan i uz to da su crni životi bitni”, naveo je Crump u saopćenju.

On je kazao kako taj slučaj šalje poruku da nepravedno oduzimanje života crnaca više neće biti otpisano kao trivijalno, nevažno ili nedostojno posljedica.

George Floyd je u maju 2020. godine uhapšen zbog navodnog pokušaja korištenja falsifikovane novčanice od 20 dolara. Policajci su mu klečali na vratu, a on ih je tokom devet minuta molio da mu omoguće da diše.

Floyd je preminuo od posljedica tog brutalnog pokušaja hapšenja, a taj incident je pokrenuo val antirasističkih protesta širom SAD-a i svijeta.

Policajac Derek Chauvin je otpušten i optužen za ubistvo Floyda, a Grad Minneapolis od tada je zabranio policiji da prilikom hapšenja koristi metode poluge gušenja i pritiskanja vrata.

(TIP/Izvor: Anadolija)