Koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika u UKC-u Tuzla

Nakon što je na područje Tuzlanskog kantona došlo 1.000 doza AstraZenecine vakcine namijenjene uposlenicima zdravstvenih ustanova na ovom području, a koje su donacija Vlade Srbije, određene količine su raspoređene prema zdravstvenim ustanovama. UKC Tuzla će dobiti četiri stotine doza.

”Jutros je došlo uputstvo i informacija od Zavoda za javno zdravstvo TK. Sutra u 12:00 sati počinje vakcinacija uposlenik u prostorijama UKC-a Tuzla, po ranije utvrđenim prioritetima. Prvi u listi prioriteti su uposlenici crvenih zona covid bolnica. Proces vakcinacije će trajati nekoliko dana”, rekao  je za FTV prof.dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli,  je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao sjednicu hitnog karaktera.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, potvrdio je da je trenutno koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika UKC-a Tuzla, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi.

Smatra da je zabrinjavajuće stanje jer je, kako je naveo, u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40, piše Fena.

Između ostalih, COVID-19 potvrđen je i kod glavnih nosioca za liječenje oboljelih od tog virusa.

˝Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku˝,  naglasio je Jusufović.

Doneseno je nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa i zbog sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, a jedna se odnosi na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

˝Samo selektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja˝,  kazao je Jusufović za Fenu.

(TIP/Foto: Arhiva)