Ne zanemarujte svakodnevno pranje zuba, mogu se razviti ozbiljni problemi

Svi jako dobro znaju da neredovito pranje zuba uzrokuje nastanak karijesa. Međutim, novo istraživanje pokazuje i da se time ubrzava starenje oralnog mikribioma kao i da “dobre bakterije” u ustima umiru nakon 24 sata ako ne brinemo.

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Society for Microbiology pokazuje da u roku od 24 do 72 sata od prekida oralne higijene naglo pada broj “dobrih bakterija” u ustima kao i antiupalne kemikalije koje su s njima povezane.

Veća razina “loših bakterija” inače je prisutna kod pacijenata koji pate od periodontitisa, ozbiljnog stanja koje je jedan od glavnih uzroka gubitka zuba. S time je povezano i starenje oralnog mikrobioma, prenosi N1.

“Nakon 28 dana gingivitisa otkrili smo da je sudionicima oralni mikrobiom ostario za godinu dana”, napisali su.

Navode i prilično poražavajuću činjenicu da velik dio svjetske populacije još uvijek ne pere zube na dnevnoj bazi. Zbog toga velik dio odraslih osoba pati od kroničnog gingivitisa.

Znakovi gingivitisa i kako ga spriječiti

Gingivitis je uobičajen i blag oblik bolesti desni zbog koje dolazi do iritacije, crvenila i oticanja (upalnog procesa) zubnog mesa.

Ako primijetite neke od tih tegoba, stručnjaci naglašavaju da treba reagirati odmah jer gingivitis pak može uzrokovati puno ozbiljnije bolesti zuba kao i ispadanje.

Najčešći uzrok gingivitisa je loša oralna higijena pa je ponekad dovoljno samo promijeniti navike.

Pranje zuba dvaput dnevno osnova je zdravlja zuba i usne šupljine, a preporuča se i svakodnevno korištenje konca za zube. Ne treba propuštati ni redovne preglede kod zubara jer se tako i sitni problemi mogu spriječiti na vrijeme, prenosi Eat This.

(TIP/Foto: Pexels)