Svi su ludi za dijetom u kojoj pet dana tjedno možete jesti što poželite

Ako želite smršavjeti, ali ne podnosite pomisao da se svakodnevno odričete svoje omiljene hrane, možda ćete dijetu 5:2 razmotriti kao moguću opciju. To je oblik isprekidanog posta koji ustvari zahtijeva dva dana posta i pet dana uobičajenog načina prehrane. Dijeta 5:2 postala je popularna alternativa potpunom izbacivanju određenih skupina hrane.

Konkretno, prema klinici Cleveland, plan prehrane 5:2 uključuje samo dva dana ograničavanja kalorija tjedno. U tim danima posta, jedete dva obroka – prvi sadrži oko 200 kalorija, a drugi oko 300 kalorija. Sveukupno to čini oko 500 kalorija dnevno te pritom svakako ne biste trebali unositi više od 600 kalorija dnevno. Također, tijekom ta dva dana posta cilj je što duže izdržati bez hrane, recimo oko 14 do 18 sati. Ali tijekom ostalih pet dana u tjednu ne trebate ograničavati kalorije.

Iako pet dana bez brojanja kalorija zvuči predobro da bi bilo istina, znanost sve češće podupire ovaj oblik isprekidanog posta. Studija istraživača sa Sveučilišta u Manchesteru iz 2013. otkrila je da su žene s prekomjernom tjelesnom težinom koje su slijedile dijetu 5:2 zapravo izgubile više kilograma i više tjelesne masti u usporedbi sa ženama koje su slijedile tradicionalni plan prehrane tijekom kojeg su ograničavale unos kalorija svakog dana u tjednu. Povrh toga, žene koje su se pridržavale 5:2 pristupa također su poboljšale svoju rezistenciju na inzulin, prenosi Index.hr.

Čini se da se blagodati dijete 5:2 protežu i dalje od gubitka kilograma. Naprimjer, studija iz 2018. otkrila je da ova dijeta zapravo uklanja masnoću iz krvi brže od dijeta s ograničenjem kalorija – smanjujući tako faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Još jedno istraživanje iz 2018. pokazalo je da ljudi s dijabetesom tipa 2 imaju jednaku vjerojatnost da će smršavjeti i kontrolirati razinu glukoze u krvi ako slijede dijetu 5:2 umjesto dnevne dijete s ograničenjem kalorija. Ovi rezultati sugeriraju da je isprekidan post učinkovita alternativna strategija za ljude s dijabetesom tipa 2 koji se teško drže dnevnih ograničenja kalorija. Zapravo, istraživači kažu da je dijeta 5:2 možda čak i superiornija od tradicionalnog pristupa, ali potrebno je više istraživanja kako bi se to sa sigurnošću potvrdilo.

Kako se ispravno pridržavati dijete 5:2

Iako ćete možda pomisliti da tijekom ovih pet dana možete neograničeno uživati u cheeseburgerima i prženim krumpirićima, umjesto toga, stručnjaci predlažu da i tijekom tih dana jedete zdravo. Što se tiče dana u kojima postite, stručnjaci preporučuju jesti “pravu” hranu, poput jaja, juha na bazi rajčice, humusa s krekerima od cjelovitih žitarica i dobre masti poput avokada. Samo pripazite da ta dva dana tijekom posta ne prelazite 600 kalorija, piše First For Women. I zapamtite, uvijek potražite savjet liječnika prije nego što započnete bilo koju novu dijetu.

(TIP/Foto: Pexels)