Komšić: Ako Dodik želi vidjeti nestanak RS-a neka pokuša to što govori

S obzirom da se poziva na Skupštinu koja je donosila političke odluke o sprovođenju genocida, i da su baš na bazi tih odluka politički i vojni dužnosnici iz Republike Srpske osuđeni za genocid, najnoviji Dodikovi pozivi samo su nastavak kontinuiteta genocidne politike, kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u reakciji na izjavu svoga kolege Milorada Dodika.

Dodik je danas tokom obraćanja na sjednici NSRS-a, između ostalog, poručio kako “nudimo koncept BiH predviđen Daytonom ako ima volje, ako nema, razmišljat ćemo da pokrenemo naše pravo predviđeno Poveljom UN-a o pravu na samopredjeljenje. To je RS najavila godinama unazad i nećemo od toga odustati tako dolazak novog visokog predstavnika mora biti u skladu s Aneksom 10”.

Komšić je u reakciji na ovu izjavu Dodika kazao kako “ovaj put to neće proći jer su svi oni koji vole državu Bosnu i Hercegovinu jači za jedno veliko generacijsko iskustvo, a ni genocidna politika nema sredstava za provođenje iste”.

“Šta više, za dva dana bi doživjeli potpuni debakl. Ako želi vidjeti nestatak RS-a neka pokuša provesti to što govori. Pošto sam siguran da to ne želi, Dodiku bi bilo bolje da se okrene rješavanju stvarnih problema građana, a ne da se moramo raspravljati o njegovim ispadima”, zaključio je član državnog Predsjedništva i prvi čovjek Demokratske fronte.

(TIP/Izvor: N1/Foto: AFP)