Ovih 5 stvari nikad ne biste smjeli učiniti svom psu

Briga o psu je težak zadatak, ali ako to radite kako treba, nagrada je višestruka.

Međutim, čak i najbolji vlasnici pasa mogu pogriješiti kad je riječ o brizi za ljubimca. Često su to sitne i bezazlene greške na koje pas brzo zaboravi, ali postoje i one koje mogu psu jako naštetiti, čak ga i dovesti i u smrtnu opasnost.

U nastavku donosimo pet stvari koje nikada ne biste smjeli učiniti svom psu jer dovodite u opasnost emocionalno i fizičko zdravlje svog četveronožnog prijatelja.

1. Ostaviti psa samog u automobilu

U bilo koje doba godine, ako psa ostavite samog u automobilu, postoji rizik da ga ukradu, a da ne spominjemo smrtonosne posljedice pregrijavanja automobila. Čak i kad se čini da vanjska temperatura nije visoka i ako ostavite prozor otvoren, može doći do pregrijavanja. Ako ne možete voditi psa sa sobom kamo god krenuli, ostavite ga kod kuće.

2. Zanemariti njegove pogreške

Vaš pas nikada neće naučiti što je ispravno, a što krivo ako ga mazite čak i kad učini nešto loše. Da, pas složi najslađu facu kad je kriv, ali svejedno mora naučiti iz svojih pogrešaka kako ih ne bi ponovio i doveo u opasnost sebe ili druge.

3. Previše ga hraniti

Poslastice su sjajan način motiviranja dobrog ponašanja, ali ako pretjerate, mogli biste ugroziti zdravlje svog psa. Zapamtite, baš kao i kod ljudi, pretilost je i kod pasa povezana s različitim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, kardiopulmonalnih bolesti, hipertenzije i raznih vrsta karcinoma.

4. Ne voditi brigu o njegovim zubima

Preporučuje se da se psu zubi četkaju svakodnevno. Mnogi psi pate od bolesti i zubnih infekcija koje se ne liječe pa se barem pobrinite da veterinar jednom godišnje provjerava zube vašeg psa.

5. Koristiti pogrešnu uzicu

Svaka pasmina ima specifične potrebe kad je riječ o ogrlicama i uzici. Psi s kraćim vratom mogu se ozbiljno ozlijediti ogrlicom koja ide samo oko vrata i umjesto toga treba ih kontrolirati oprsnicama. Pitajte svog veterinara i istražite prednosti i nedostatke ogrlice u odnosu na oprsnicu, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Instagram)