Hladna fronta nadomak u BiH, stižu zahladnjenje i snijeg

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje postepeno naoblačenje prije podne.

U drugoj polovini dana pretežno oblačno vrijeme. Padavine se očekuju od večernjih sati i tokom noći na subotu. Glavnina padavina je u Bosni. Ispočetka će padati kiša koja bi tokom noći na subotu u Bosni prelazila u susnježicu ili snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, lokalno najviše do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.

U subotu pretežno oblačno veći dio dana. Širom Bosne prije podne se očekuje susnježica ili snijeg, s tim što u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini uglavnom lokalno može pasti malo kiše. Nešto više padavina na sjeveru Hercegovine. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -2°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

Kako je istakao meteorolog Face TV Nedim Sladić, u noći na subotu i tokom prvih sati subote prolazno snijeg u Bosni. No, dan poslije…

”U nedjelju sunčano”, naglasio je on.

”Pred nama je kratkotrajna, no temperaturno izražena promjena vremena, budući da će se temperature zraka u subotu sniziti lokalno i za više od 15 stepeni u odnosu na današnje izmjerene vrijednosti. Razlog pogoršanja vremenskih prilika leži u produbljivanju visinske doline sa sjevera kontinenta čija osa se preko centralne Europe pruža prema našim područjima, donoseći u sjeverozapadnom visinskom strujanju vlažniji, ali i hladan zrak, koji se potom premješta dalje na jugoistok. Zbog svega navedenog će uz padavine osjetnije zahladiti, naročito u kasnim večernjim satima petka, najprije u Krajini, a potom u prvim satima subote i u većem dijelu Bosne, kada se preko naše zemlje premjesti hladna fronta”, rekao je Sladić za N1.

Nedim Sladić, meteorolog FACE-a, rekao je za N1 da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna.

Posljedično, kako je istakao, već u subotu prijepodne na sjeveru i sjeverozapadu Bosne će padavine prestati, a do poslijepodnevnih sati slabe padavine će prestati u cijeloj našoj zemlji.

”Razvedravanje se prognozira prema kraju dana najprije na sjeverozapadu i zapadu Bosne te u Hercegovini, a u večernjim satima te u noći na nedjelju i u ostalim područjima. Zbog toga u nedjelju će u cijeloj zemlji prevladavati pretežno sunčano, a nakon hladnog, često i mraznog jutra, uslijedit će ugodnije poslijepodne idealno za laganu šetnju. Kada govorimo o temperaturama zraka, one će se u subotu kretati od -3 do 3, na jugu do 7, a dnevne od 3 do 8, na jugu do 13 ºC. U nedjelju se zbog vedrijeg jutra prognoziraju niže vrijednosti koje se kreću od -8 do -3, na najvišim vrhovima i nekoliko stepeni niža temperatura zraka, na jugu do 4, a dnevne od 3 do 9, na jugu do 14 ºC”, poručio je Sladić.

(TIP/Foto: Ilustracija)