Video: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija s erotskim scenama

Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeja, objavili su u utorak arheolozi.

Željezno vozilo s četiri kotača za jednu do dvije osobe jedinstveno je, ističu stručnjaci Arheološkog parka Pompeji.

Kočija je pronađena u vili u mjestu Civita Giuliana, sjeverno od Pompeja, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne prigode. Ima brončane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Prije nekoliko godina na toj su lokaciji pronađeni ostaci tri konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

“Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini o otkriću.

Pompeji se nalaze u podnožju Vezuva. U erupciji 79. godine nove ere pepeo, blato i lava prekrili su tamošnja naselja i njihove stanovnike, koji su otkopani u 18. stoljeću.

(TIP/Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…