Šta će biti sa Rudnikom soli nakon hapšenja u Tuzli?

Prije tačno sedam dana u Tuzli je uhićen državni zastupnik Enver Bijedić i menadžment Rudnika soli, a razlog su bile malverzacije oko velikog ugovora vrijednog 5,5 milijuna maraka, za istraživanje bušotina u Rudniku soli. No, veliko je pitanje šta će sada biti sa spornim ugovorom, i kako će se postaviti Vlada Tuzlanskog kantona?

Na Sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona ni riječi o Rudniku soli, uhićenjima državnog zastupnika Envera Bijedića i menadžmenta Rudnika koji je potpisao ugovor vrijedan 5, 5 milijuna KM za istraživanje bušotina u ovom strateškom rudniku, sa firmom koja ima tek jednog zaposlenog i nema ni ljudske ni materijalne kapacitete za ova istraživanja. Sporni ugovor još nije raskinut.

“Ovaj ugovor, koji je potpisan u vezi ovih bušotina, je na neki način kompromitovan. Mi podržavamo istražne organe i željeli bismo da što prije dođu do rezultata. Zato što je ugovor kompromitovan, mi nalazimo sada neko rezervno rješenje kako izaći iz toga˝, izjavio je ministar gospodarstva Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić.

Pred Vladom je sada imenovanje novog Nadzornog odbora, a ministar i dalje nije siguran da će Ugovor biti poništen.

“To je malo komplikovano i ne može se realizovati ugovor dok ne vidimo šta je s njim. Uvođenje izvođača je svakako 60 dana po ugovoru, ima tu i nekih ugovornih nejasnoća, čini mi se oko bankarske garancije, jer izvođač za sada nije dostavio bankarsku garanciju, a to je uslov svih uslova da se započne realizacija ugovora˝, istakao je Hodžić.

Stoga je i pitanje kako je uopće bez ključnog dokumenta Ugovor i potpisan. Iz Socijaldemokrata BiH pred kameru ne žele, ali zato stalno medijima šalju nepotpisana priopćenja u kojIma osporavaju proces kojeg je pokrenulo Tužiteljstvo TK, smatrajući ga politički montiranim. Tako je i danas Enver Bijedić, u državnom parlamentu reagirao.

“Zašto je do ovoga došlo? Prilikom izlaska iz SDP-a mi smo osnovali Socijaldemokrate i na zadnjim izborima napravili smo spektakularan rezultat, treći smo po snazi u Tuzlanskom kantonu i raspolovili smo izborni rezultat SDP-a s prošlih izbora. Najveća smo konkurencija i protivnik i najizgledniji kandidat da na opštim izborima popravimo taj rezultat i budemo još bolji. Ko je u svemu tom učestvovao? Treba da se zna da ljudi koji vode kantonalnu orgnizaciju SDP-a i Grad Tuzlu imaju jasan strah da ćemo napraviti taj rezultat. Pri tome imaju svoje saradnike u Tužilaštvu TK˝, izjavio je zastupnik u Parlamnetu BiH Enver Bijedić.

O uhićenjima ni riječi, ali nezvanično saznajemo da se o imenovanju direktora Rudnika soli već govori te da bi ova pozicija trebala pripasti Našoj stranci.

“Mjesto direktora neće pripasti Našoj stranci nego čovjeku koji je spreman da prihvati taj izazov i koji mora odgovarati za svoje poteze, ne Našoj stranci, nego Skupštini Tuzlanskog kantona˝, istako je zastupnik u Skupštini TK Selim Bešlagić.

Rudniku soli u Tuzli je neophodan dobar menadžment kako bi se ovaj strateški rudnik razvijao i bio izvor slanice za brojna velika poduzeća, a ne dio političkog plijena.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)