FENA otvara multimedijalni centar i dopisništvo u Tuzli

Federalna novinska agencija (FENA) otvara u Tuzli dopisništvo i multimedijalni centar, što predstavlja važan iskorak u realizaciji razvojnih planova Agencije te svojevrsni poklon Tuzli kao kantonalnom i regionalnom centru za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor Fene Elmir Huremović ističe da je razvoj dopisničke mreže u Bosni i Hercegovini i regiji važan strateški cilj vodeće novinske agencije u zemlji.

– Implementirali smo savremene tehnologije za proizvodnju i distribuciju multimedijalnih sadržaja i u tom aspektu smo ‘rame uz rame’ sa agencijama u mnogo razvijenijim zemljama. Nakon modernizacije redakcije u sjedištu u Sarajevu i organizacionom dijelu u Mostaru, opremili smo poslovni objekat u Tuzli, prvu registriranu poslovnu jedinicu Agencije izvan Sarajeva i Mostara – dodao je.

Kako je pojasnio, ta poslovna jedinica će, pored pružanja adekvatnih uslova za rad dopisnika i reportera iz Tuzle i Tuzlanskog kantona, omogućiti snimanje, obradu i emitiranje videa kao najznačajnijeg multimedijalnog sadržaja servisa.

– To će umnogome unaprijediti Feninu ponudu i povećati zastupljenost vijesti iz tog dijela Bosne i Hercegovine u svim medijima, pretplatnicima naših servisa – ističe Huremović.

Fena je već registrirala dopisništvo u Brčkom koje će uskoro biti opremljeno i službeno otvoreno, a planirano je i pokretanje i opremanje poslovnih jedinica u Bihaću i Banjoj Luci te drugim većim centrima u BiH.

– Fena kao vodeći i najkredibilniji izvor vijesti u Bosni i Hercegovini, kao vodeća novinska agencija, će i u budućnosti nastaviti s razvojnim projektima, a sve u cilju pružanja što kvalitetnije usluge medijima, našim pretplatnicima, što je jedan od preduvjeta za razvoj demokratskog društva – najavio je direktor.

Podvukao je da se Fenina društvena odgovornost između ostaloga ogleda i u tome da svaki dio Bosne i Hercegovine tretira na istovjetan način i pruži priliku ne samo lokalnim institucijama vlasti, već i fizičkim i pravnim licima iz oblasti privrede, kulture, nauke, obrazovanja, sporta ali i nevladinog sektora, da pozitivne vijesti prenese javnosti u BiH ali i u svijetu.

Simbolično, za otvaranje prve poslovne jedinice Fene izabran je 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine kao jedan od najvažnijih državnih praznika.

(TIP/Foto: Fena)