Goletić: U FBiH cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa; Čerkez: FBiH ima kapacitet za više od 250.000 doza vakcina

Šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je da u Federaciji BiH trenutno cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa, od čega se posebno ističu britanski i češki soj.

– Sekvencioniranjem je zabilježena cirkulacija deset različitih genetskih linija koronavirusa. Posljednjih dana mogli ste pročitati da je situacija s koronavirusom u Češkoj Republici posebno komplikovana, njihov zdravstveni sistem ne može prihvatiti odgovarajući broj ljudi, pa je dio njihovih pacijenata smješten u Njemačku. Mi tražimo način kako da nastavimo sekvencioniranje da ono postane dio sistema monitoringa cirkulacije koronavirusa u FBiH i BiH, UNDP nam je pozitivno odgovorio u kontekstvu nabavke hemikalija i potrošnog materijala – kazao je Goletić.

Zaključno sa 25. februarom, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilječeno je 2.655 smrtnih slučajeva.

Kako je kazao šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, porast dnevnog broja novih slučajeva se nastavlja, kao i trend ponovnog porasta oboljevanja. Federalnom zavodu za javno zdravstvo u posljednjih sedam dana prijavljeno je 2.472 slučaja oboljevanja od virusa “Covid-19”, što čini incidencu od 113 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Značajno veća incidenca zabilježena u Kantonu Sarajevo gdje iznosi 398 slučajeva na 100.000 stanovnika, a stope preko 50 slučajeva na 1000.000 stanovnika zabilježene su još u Hercegovačko – neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom Kantonu. Evidentno je da ponovo imamo prijenos virusa u populaciji, a uslijedit će i porast hospitalizacija – navodi Musa.

Dodaje da je cilj Kriznog štaba smanjiti cirukulaciju virusa koristeći dostupne mjere za suzbijanje.

– Stanovništvo mora ostati privrženo prevenciji i kontroli infekcije dosljednom primjenom održavanja distance, higijenom, nošenjem maski, izbjegavanjem okupljanja i provjetrivanjem prostorija. Sve te mjere ostaju na snazi – zaključio je Musa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez istaknuo je da će mjere za suzbijanje koronavirusa biti produžene zbog evidentnog rasta povećanja oboljelih od koronavirusa u nekoliko kantona u Federaciji BiH.

– U kratkom periodu došlo je do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije, posebno u Kantonu Sarajevo, ali i u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Tuzlanskom kantonu, što nas tjera na oprez. U posljednje vrijeme zabilježili smo drastično nepridržavanje mjera kod stanovništva. To je posebno bitno za Kanton Sarajevo u koji svakodnevno ulazi i izlazi veliki broj osoba. Smatramo da su mjere na snazi dostatne ali ukoliko ih stanovništvo poštuje – naglasio je Čerkez.

Očekuje da će u Kantonu Sarajevo biti donesene restriktivnije mjere, a sličan scenarij očekuje i u drugim kantonima u kojima je zabilježen porast oboljelih. Navodi da je nepoštivanje mjera u posljednjem periodu, kao i slučajevi velikih okupljanja u ugostiteljskim objektima, dovelo do razmatranja ponovnog uvođenja rigoroznih mjera i eventualnih zatvaranja objekata.

Dodao je da uprkos svim ovim pokazateljima građani BiH ipak imaju razloga za optimizam jer naša zemlja ulazi tek u drugi val pandemije, dok neke druge zemlje Evrope bilježe ulazak u četvrti val, uprkos početku vakcinacije stanovništva.

Čerkez dodaje da Federalno ministarstvo zdravlja zajedno sa DRC-om radi na kontroli zdravlja migranata, vrše se testiranja osoba smještenih u kolektivnim centrima, a 31 osoba je bila pozitivna na koronavirus.

– Slučajeva zaraze među migrantima možemo reći da je bilo relativno malo. Formirali smo izolacione prostore, vršili smo monitoring i screening više od 60.000 ljudi, poboljšali uslove za održavanje higijene u centrima, itd – rekao je.

Na pitanje zašto Federacija BiH ne može samostalno nabaviti vakcine po uzoru na entitet Republika Srpska, Čerkez je podsjetio da je putem COVAX mehanizma BiH bila među prvim zemljama koja je naručila 800.000 vakcina koje je Federacija BiH platila, međutim zašto vakcine nisu stigle pitanje je za više institucije države.

– Problem nabavke vakcina je globalan i na globalnom nivou samo je 2.1 posto stanovništva primilo vakcinu. U nabavci vakcina mora učestvovati država, entiteti su u tome zakonski spriječeni. Kako je Republika Srpska uvezla određeni broj vakcina ja ne znam, niti želim komentarisati. Vakcina koja dođe u BiH mora biti sigurna za stanovništvo i tu se mora uključiti država i diplomatija. Federacija je spremna da primi vakcine i informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da mi nemamo hladni lanac su netačne. Federacija BiH u ovom trenutku može primiti više od 250.000 doza vakcina – naglasio je Čerkez.

Dodao je da očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija potvrditi da je Federacija BiH ispunila sve uslove za nabavku vakcina, te da ne vidi razlog zašto vakcina kompanije AstraZeneca ne može biti dostavljena, pogotovo jer se radi o hladnom lancu koji već postoji u BiH.

– Ne radi se o ultra hladnom lancu kakav zahtijeva Pfizer, iako i za tu vakcinu imamo sve kapacitete. Mi ne vidimo niti jedan razlog da najavljene vakcine ne budu dostavljene – zaključio je Čerkez.

(TIP/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.