Foto: Najveći izgrađeni inkubatorski centar u BiH; Kompanija ‘Bingo’ otvorila repro centar i inkubatorsku stanicu na području Kalesije

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju domaćem peradarskom sektoru. Repro centar iz takozvane lake linije peradarstva, kapaciteta je okvirno 24 hiljade koka i nalazi se u Gornjim Vukovijama, dok je inkubatorska stanica za uzgoj jednodnevnih pilića kapaciteta 10 miliona jajnih mjesta smještena u Tojšićima. Bingo ove objekte koristi za vlastitu farmu jaja, ali i za lokalno, te regionalno tržište.

Radi se o najvećem inkubatorskom centru u Bosni i Hercegovini i regionu. Njegovi kapaciteti zadovoljavaju tržište BiH kada su u pitanju konzumna jaja i pileće meso. Ova investicija kompanije Bingo, zasigurno će utjecati na smanjenje uvoza, a time vanjskotrgovinskog deficita Bosne i Hercegovine. Istovremeno, imajući u vidu da Bingo već posjeduje HACCP, HALAL i certifikat za proizvode dobivene bez upotrebe genetskih modifikacija GMO,  građani BiH imaju priliku konzumirati domaće proizvode vrhunskog kvaliteta.

˝Tehnologija koja je zastupljena u inkubatorskom centru podijeljena je u nekoliko faza, odnosno dvije osnovne: u predvalionicima u kojima pilići provode 18 dana, dok u drugoj ostaju tri dana. Nakon toga se pristupa procesu odabira pilića te njihove vakcinacije i kao takvi se otpremaju na naše tržište. Jednodnevni pilići koje ovdje uzgajamo predstavljaju nešto najkvalitetnije na bh. tržištu, kada je u pitanju laka linija  tj. uzgoj koka nesilica”, objasnio je  rukovodilac Inkubatorske stanice Bingo Irfan Hasanović.

Peradari iz BiH u prethodnim godinama su uvozili jednodnevne piliće proizvodnju konzumnih jaja, međutim danas su se stvorile mogućnosti da ih na farmama Bingo samostalno uzgaja, prodaje domaćim peradarima, ali i izvozi u susjedne zemlje.

˝Kroz ova dva projekta mi ćemo godišnje imati oko šest miliona i 400 hiljada jaja, a samo kroz inkubatorsku stanicu proizvest ćemo blizu dva miliona i 400 hiljada jednodnevnih koka nesilica. S njima idemo na tržište u zemlje CEFTA-e, a nadam se uskoro da će biti otvoren prostor i za izvoz u Evropsku uniju”, naveo je Enes Omerović, rukovodilac peradarske proizvodnje Binga. Prema njegovim riječima, prednost za BiH u ovom projektu je i činjenica da susjedna Hrvatska, koja je članica Evropske unije, nema sličnu proizvodnju. Za ovu godinu smo napravili aranžmane i sa susjednim državama, odnosno Srbijom i Crnom Gorom za koje ćemo okvirno proizvesti pola miliona pilića, a razliku ćemo ostaviti za potrebe u BiH, gdje već imamo 40 kupaca. Planiramo udvostručiti proizvodnju u 2022. godini”, izjavio je rukovodilac peradarske proizvodnje Binga Enes Omerović i dodao: ˝Trenutno radimo na novom projektu tzv. teške linije u Vukovijama. Pripremamo šest farmi kapaciteta po 26.000 tovnih brojlera, što bi značilo da ćemo proizvesti milion pilića godišnje. Bingo i sada već proizvodi milion brojlera na farmama u Špionici i Dubravama. Planiramo i osnivanje repro centra za tovne brojlere, ponovo na području Kalesije, jer imamo dobru saradnju sa lokalnim vlastima, što nam znatno olakšava procese”.

Premijer Hodžić je istakao da će Vlada, na čijem je on čelu, pomagati da ovakve priče dobiju podršku, da se domaće kompanije razvijaju i šire čime će se povećati i broj zaposlenih osoba.

˝Širimo razumijevanje potreba domaćeg tržišta. Zadovoljstvo nam je imati proizvodne pogone koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe Bosne i Hercegovine. Ovo je zaista impozantno, a mi ćemo u narednom periodu učiniti napore da učinimo lakšim poslovanje ove, ali i drugih ovakvih kompanija. Ovakve kompanije trebamo podržavati, one upošljavaju, proizvode, smanjuju uvoz, izvoze, sve u svemu guramo domaću privredu naprijed“, kazao je premijer Hodžić najavljujući zaokret ka, prije svega, znatnijem uvažavanju potreba domaćeg proizvodnog sektora.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović koji je rekao da će ovo ministarstvo biti podrška svim investitorima koji žele ulagati u poljoprivredu, odnosno proizvodne pogone.

˝Da se peradarska proizvodnja na području našeg kantona intenzivno razvija dokaz je upravo i otvaranje ovog modernog reprocentra roditeljskog jata lake linije, i inkubatorske stanice. Ovo su zaista veliki uspjesi kompanije Bingo i na tome im treba čestitati. Osim činjenice da ovim proizvodnim pogonom zadovoljavamo potrebe domaćeg tržišta, raduje i činjenica da će ovi kapaciteti uz tu namjenu biti korišteni i za izvoz. Podloga za to je iznimno zdravlje i uslovi u kojima se odvija proces proizvodnje u ovim pogonima“, rekao je ministar Smajlović, ističući da su vrata ministarstva uvijek otvorena za sve poljoprivredne proizvođače sa područja našeg kantona.

Kompanija Bingo i u narednom periodu će nastaviti s investiranjem na područje Kalesije, što u toj lokalnoj zajednici smatraju izuzetno važnim.

˝U ime građana Kalesije i u svoje lično ime zahvaljujem vlasniku kompanije Bingo za ovu investiciju gdje je posao dobilo 25 osoba sa područja naše općine. Mi svakako stojimo i dalje na raspolaganju kako bi pomogli proširenje kapaciteta˝, kazao je općinski načelnik Kalesije Sead Džafić.

Prema riječima investitora, ovi kapaciteti će biti povećani u 2022. godini kada se očekuje još veća proizvodnja koka nosilja i konzumnih jaja.

(TIP)