Video/Foto: Tužilaštvo TK o namještanju tendera u iznosu od 5,5 miliona KM u Rudniku soli Tuzla: ‘Sve je počinjalo i završavalo od Envera Bijedića’…

Državni službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretrese u  Tuzli, Gračanici i Živinicama, nakon čega su  priveli predsjednika Socijaldemokrata BiH (SD) Envera Bijedića i još petoricu osumnjičenih u okviru akcije ‘Rudnik’ po naredbi Općinskog suda u Tuzli.

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona održalo je u četvrtak  konferenciju za novinare na kojoj se objavili detalje istrage o malverzacijama u Rudniku soli Tuzla, u okviru koje su  pripadnici SIPA-e, po nalogu Općinskog suda Tuzla, izvršili pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama i priveli šest osumnjičenih osoba: Envera Bijedića, državnog zastupnika i predsjednika stranke Socijldemokrati BiH, tri odgovorna lica koji obavljaju ili su obavljali rukovodne pozicije u Rudniku soli Tuzla, Aziza Čačkovića, Amira Tursunovića i Amira Sušića, sva trojica kadrovi SD-a, kao i Dženana i Atifa Mujkića, vlasnike firme “Minning and Drilling” iz Gračanice.

Namještanje tendera u iznosu od 5,5 miliona KM

Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužilaštva TK a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od 5,5 miliona KM za pomenutu firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova.

˝Istraga se vodi zbog postojanja osnova sumnje da je postignut dogovor, koluzija ili zavjera između osumnjičenih, njih šestorice, s ciljem da se jedan složen i skup  posao povjeri privrednom društvu koji nema iskustva u takvim poslovima. Postoji osnovana sumnja da su koordinirane radnje osumnjičenih da posao od 5,5 miliona KM povjeri preduzeću sa jednim zaposlenim koji nikada nije obavilo ni jedan sličan posao. Istovremeno, posao nije dobilo društvo koje ima potrebno iskustvo. Istraga je do sada utvrdila da poslovno društvo ‘Minning and Drilling’ iz Gračanice osim što nema reference i što ima samo jednog zaposlenog, nema ni potrebne opreme kojom bi se izvršili ovi vrlo složeni i obimni radovi.Uprkos tome osumnjičeni su znajući za ove okolnosti insistirali da dobije pomenuto privredno društvo posao, što je na kraju i učinjeno˝, izjavio je za TIP postupajući tužilac Tužilaštva TK Dalibor Bingas.

Osumnjičeni snimani

Tužitelj Tužilaštva TK  Ćazim Serhatlić je kazao da je predmet formiran u januaru 2020. godine na osnovu anonimnih prijava, a informacije su potvrđene i prijavom iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona. Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja i telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija i dokaza o namještanju tendera.

˝Razgovori i dogovori su dokumentovani snimcima nadzornih kamera sa TC Bingo u Tuzli gdje se vidjelo da se sastaju Amir Sušić i Dženan i Atif Mujkić. To je bio razlog da se zatraže posebne istražne radnje od Općinskog suda Tuzla i njima su bila obuhvaćena ova tri lica. Kako je istraga odmicala, a koja je trajala skoro godinu dana, su ovi ostali osumnjičeni  došli pod nadzor svojih telekomunikacija jer je bilo dosta međusobnih komunikacija. Ne samo između njih, nego i drugih lica od kojih su oduzeti telefonski aparati da bi se moglo zadokumentovati postojanje ne samo uticaja i dogovora ovih osumnjičenih lica, nego eventualnog uticaja i dogovora sa drugim licima˝, istakao je za TIP tužilac Serhatlić.

‘Sve je počinjalo od Envera Bijedića’

Prema njegovim riječima, direktan utjecaj na rad Rudnika soli Tuzla imala je stranka SD BiH, kojom predsjedava Bijedić. Prvo je direktor bio Amir Sušić koji je smijenjen u martu prošle godine zbog, kako je istakao, neposluha naredbama Vlade TK, zbog čega se došlo do imenovanja Mirnesa Mujkića koji je bio od marta do septembra na dužnosti. Zatim je na direktorsku poziciju imenovan Aziz Čačković, svi kadrovi koje je predlagala stranka SD BiH.

˝Istragom  se utvrdilo da postoji međusobna povezanost sa osumnjičenim Enverom Bijedićem, tako da je došlo do proširenja istražnih radnji i na telefon koji je bio i kod njega u upotrebi. Iz dokaza je vidljivo da je Čačković, kršeći pravilnik o nabavkama, odnosno iskorištavajući svojih ovlaštenja, uz podobne ljude koje je imao u komisiji za dodjelu, te saradnju sa Bijedićem i Mujkićima dodijelio posao firmi koja je u vrijeme zaključivanja ugovora imali su samo jednog radnika  u radnom angažmanu”, naveo je Serhatlić za TIP.

Foto: TIP.ba

Na novinarsko pitanje kakva je u svemu uloga Envera Bijedića, tužilac Serhatlić je odgovorio: ˝Istragom je  utvrđeno da je sve vodilo do njega i od njega˝.

Možete li pojasniti?

Serhatlić: Njemu se na teret stavljaju dva krivična djela. Udruživanje radi činjena krivičnih djela i primanje dara i drugih oblika koristi radi trgovine uticajem. Svojim uticajem koji ima je izvršio udruživanje više lica koje je postavljao na mjestu direktora i odgovornih lica u Rudniku soli Tuzla da mogu da izvršavaju određene upute sa njegove strane.

Istražiteljima je zanimljivo i to da je u ranijim tenderskim procedurama naknada za nepredviđene radove iznosila pet posto, dok je u posljednjem, spornom tenderu ona povećana na 20 posto. ˝Interesantna je činjenica da prvi puta kada je tender obustavljen da je firma ‘Minning and Drilling’ imala ponudu od 7,5 miliona KM, a firma iz Bugarske 5,5 mliona KM. Uvijek se držala ta neka razlika od 2 miliona KM. U drugom tenderu je isto tako bilo. Kada imate informaciju da je neko od vas jeftiniji za 2 miliona vi uvijek idete sa istom postavkom. Da bi se na kraju, kada su vidjeli da ne mogu biti izabrani, oni svoju ponudu spustili na 5,5 miliona KM˝, rekao je tužilac Serhatlić.

Oduzeti telefoni 

Naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od načelnika Lukavca Edina Delića (SD), bivšeg direktora Rudnika soli Tuzla Mirnesa Mujkića (SD), dekana Rudarsko-geološko-građevisnkog fakulteta u Tuzli Kemala Gutića, bivšeg predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića (SD), Edina Gračića koji se također dovodi u moguću vezu sa predmetom.

Privedena šestorka će biti  ispitana u prostorijama SIPA-e u Tuzli, a nakon dostavljanja dokumentacije Tužilaštvo Tuzlanskog kantona će donijeti odluku o daljem načinju ophođenja prema osumnjičenima.

Video: RTV7

(TIP/Autor: Adis Jašarević)