Četvorka postaje trojka, NBL nezadovoljan odnosom napušta koaliciju

Koncept Četvorke u Sarajevu vrlo brzo mogao bi postati trojka, a prema informacijama koje ima Novinska agencija Patria Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića izlazi iz cijele priče.

Izvori Patrije tvrde da već mjesecima načelnik Starog Grada Hadžibajrić nije zadovoljan odnosima ostalih partnera prvenstveno Naroda i pravde, Naše stranke i SDP BiH. Hadžibajrićev NBL bio je dio Četvorke iako u Skupštini KS nema nijednog zastupnika. Fahrudin Pecikoza prešao je u SBB, a Amra Junuzović Kaljić prvo je bila samostalni zastupnik nakon izlaska iz NBL, a zatim se pridružila Narodu i pravdi.

Hadžibajrićev NBL nije sjajno prošao ni u gradskim općinama, a vijećnike ima u Starom Gradu što i jeste baza ove stranke i u Novom Sarajevu. Izborni prag nije prošao u Novom Gradu i Centru. U Gradsko vijeće prošao je jedan vijećnik NBL-a iz Starog Grada što ne može utjecati na izbor gradonačelnika Bogića Bogićevića. NIP, Naša stranka i SDP BiH imaju 16 vijećnika, a pridružio im se i vijećnik Platforme za progres Željko Majstorović.

Da se nešto događa unutra Četvorke moglo se iščitati i iz izjava predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića koje je dao u razgovoru sa Bakirom Hadžiomerovićem u Politbirou. Na pitanje da li je moguća saradnja Četvorke sa SBB-om i DF-om, Konaković je kazao:

“Ovdje će ključni proces voditi SDP, NiP i Naša stranka. SDP je trenutno lider ove koalicije, po statusu i broju glasova. Dakle, SDP je najjača stranka. Mi ćemo liderisati ovaj proces, ove tri stranke će okupljati druge stranke oko ove koalicije. Nema velike ljubavi između SBB i NiP-a, možda se i sudaramo ideološki. Ali, to će okupljanje opozicije biti. Ubijeđen sam za DF da oni ne smiju i neće nikada. SBB, ukoliko bude spreman i izrazio želju, oni će vjerovatno imati još ovaj period testni od godinu dana, pa će se ta pozicija definirati”, rekao je Konaković.

Indikativno je da je SBB podržao formiranje nove Vlade KS iako zvanično nije dio vlasti. Da li će SBB ubrzo zamijeniti NBL u Četvorci pokazat će se vrlo brzo.

(TIP/Nap)