Komisija traži odgovore od MO BiH: Ko je ukrao pištolje iz vojnog skladišta u Pazariću

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH danas će boraviti u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH gdje će se sastati sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, njegovim zamjenicima i drugim najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Sastanak će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu sa početkom u 11,00 sati. Kako je najavljeno iz MO BiH na sastanku će se razgovarati o aktuelnom stanju u sektoru odbrane u Bosni i Hercegovini, ali i krađi vojnog naoružanja iz Centra za osnovnu obuku u Pazariću gdje je 11. februara otkriven nedostatak 25 pištolja.

“U skladu sa propisanim procedurama i nadležnostima, na lice mjesta izašla je Vojna policija OS BiH, koja je o naprijed navedenom obavijestila nadležni organ unutrašnjih poslova, Tužilaštvo BiH, a po čijem nalogu je angažovana i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Također, u skladu sa procedurama izvršeno je vanredno inventurisanje, uz prisustvo naprijed navedenih organa, kojom prilikom je utvrđen nedostatak određene količine kratkog naoružanja”, saopćeno je 12. februara iz MO BiH. Više informacija nisu mogli dati ni iz Tužilaštva BiH osim da je izvršen uviđaj.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) kazala je u utorak da nestanak oružja iz Centra za osnovnu obuku Pazarić Oružanih snaga BiH predstavlja novi sigurnosni izazov.

“Ako uzmemo u obzir da je od 2007. do 2017. godine bilo deset takvih slučajeva, onda je to već slučaj koji se često ponavlja i za koji institucija koja je nadležna da brine o sigurnosti mora dati odgovor”, navela je Majkić.

Navodi da se postavlja i pitanje kako je moguće da je osoba koja je ušla u skladište tačno znala gdje se nalaze pištolji koji su bili u sanduku, a sanduk u kasi.

“Kako je mogao da zna o čemu se radi. Je li je to uradio neko iz Oružanih snaga, ili je to uradio neko ko je u dosluhu s nekim iz Oružanih snaga. Nadamo se da će MO BiH moći da odgovore na ova pitanja”, pitala je Majkić.

Ona je izrazila sumnju da bi ti pištolji mogli završiti i kod migranata koji se kreću po BiH.

(TIP/Nap/Foto: lustracija)