Kako čistite uši? Ovo su najčešće greške koje svi rade, a koje treba izbjegavati

Vosak je prirodni losion kože koji ubija određene tipove bakterija te štiti od rasta gljivica, tvrdi otorinolaringolog.

Uši se čiste same te je to jedini dio tijela na kojem koža raste u jednom smjeru te na taj način odnosi vosak i stanice kože u smjeru vanjskog uha, kaže dr. med. Boris Chernobilsky, otorinolaringolog.

Stoga, preporuča liječnik, pričekajte dok vosak ne dođe do vanjskog uha te ga pokupite mokrom tkaninom, a svakako izbjegavajte ove pogrešene metode čišćenja ušiju.

1. Upotreba štapića za uši
Svima je nama poznato kako uši ne bi trebali čistiti sa štapićima za uši, pa čak i na samom pakiranju stoji isto, ali svi to još uvijek radimo. No, nerijetko nismo ni svjesni koliko nam to problema može uzrokovati.

S druge strane, mogu gurnuti vosak dublje u uho, a i sam vrh štapića može otpasti te ostati u slušnom kanalu. Ta situacija zahtijevat će posjet liječniku kako bi on otklonio dio.

2. Upotreba šiljastih predmeta
“Ljudi su skloni pribjegavanju drastičnim mjerama čim osjete nelagodu, a kada se radi o nelagodi uha, nerijetko u uho guraju prste s dugim noktima, iglu i ključeve, recimo”, kazao je liječnik.

No, ono što ne znaju je da se tim slučajem izlažu riziku od oštećenja kože uha te oštećenja unutarnjeg i vanjskog uha.

3. Ispiranje uz pomoć šprice
Liječnik tvrdi kako je ova metoda, ukoliko je ispravno provedena, izrazito sigurna, no ukoliko je provodite naslijepo, možete razviti infekciju “plivačkog uha”. Isto tako, oni koji imaju više voska u ušima oni su koji koriste slušalice, stetoskop ili bilo koji drugi uređaj koji često dolazi u doticaj s ušima, tvrdi liječnik.

On također preporuča odlazak liječniku svakih nekoliko mjeseci kako bi se riješili voska, no preporuča i upotrebu sredstava koja možete kupiti u ljekarnoj, a koja omekšavaju vosak te ga dovlače na površinu uha. No, liječnik pritom upozorava da ova sredstva ne bi trebali koristiti oni koji imaju rane u ušima jer bi tada ovi omekšivači mogli izazvati bol.

4. Upotreba tuljaca za čišćenje ušiju
Tuljci za čišćenje ušiju funkcioniraju tako da se smještaju u uho, a toplina svijeće koja se drži u neposrednoj blizini, stvara vakuum efekt te privlači vosak. No, iako se kod nekih ta metoda pokazala izrazito korisna, znanost ju je opovrgnula, a liječnik navodi i kako je izrazito opasna.

“Svjedočio sam traumatskim perforacijama bubnjića koje se nastale od ovog načina čišćenja ušiju, a nerijetko dovode i do opeklina jer se prilikom upotrebe tuljaka, ljudima zapali i kosa”, kazao je dr. Chernobilsky, prenosi Ordinacija.hr.

(TIP/Foto: Wikipedia)