Izložba ‘Novi život starog hrasta’ u Muzeju istočne Bosne u Tuzli

„Novi život starog hrasta“ naziv je izložbe koju je od utorka moguće pogledati u Galeriji Muzeja istočne Bosne u Tuzli. Autor izložbe je Ivo Jelušić, a riječ je o posudama od abonosa, fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka starog oko 5.000 godina, izrađenim po uzoru na prahistorijsku grnčariju sa područja Pivnice kod Odžaka.

Svaka posuda izrađena je od više prstenova, sastavljenih od 16 dijelova, lijepljenih jedan na drugi, a zatim tokarenih, brušenih i ručno obrađenih dlijetom. Oblici posuda, kao i ornamentika, kopije su posuda iz vremena kostolačke kulture.

– Dobio sam crteže od stručnjaka iz Zemaljskog muzeja i po tim crtežima sam uradio repliku, oko 40 zdijela. One su posebne jer su rađene od abonosa, drveta koje je raslo u to vrijeme neposredno uz lokalitet Pivnica, koje se iskopava iz korita rijeke Save i Bosne u Posavini – navodi Jelušić.

Inače, nalazišta abonosa su i u svijetu vrlo rijetka, a kod nas ga je moguće pronaći još u koritima Vrbasa i Drine. Kostolačka kultura je eneolitička kultura koja se razvila na području jugoistočne Evrope, a ime je dobila po lokalitetu Kostolac u Srbiji. Izložena djela stoga nemaju samo umjetničku vrijednost.

– Predstavljaju trag života čovjeka koji je živio na ovim prostorima, otprilike 3.000 godina prije nove ere. Ako se osvrnemo oko sebe, možemo da vidimo kako je čovjek tada gradio i pravio ono što je njemu tada trebalo za svakodnevni život – objašnjava Dženan Brigić, kustos arheolog Muzeja istočne Bosne Tuzla.

– Ovo je nešto novo, nešto s čime se građani ovoga kraja nisu susretali. Kostolačka kultura je starija čak od vučedolske, na koju je napravila utjecaj. Jedan predivan zanatski spoj umjetnosti historije, arheologije – ističe Ljubiša Veljković, direktor Muzeja istočne Bosne Tuzla.

Izložba “Novi život starog hrasta” u Muzeju istočne Bosne u Tuzli bit će otvorena svakim radnim danom do 12. marta.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović/Video: RTV7)