CIK Kosova obradio 97 posto glasova: Samoopredeljenje pobjeđuje na izborima

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju na Kosovu izvjesno je da je pobijedio Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio 48, 17 odsto glasova na osnovu više od 97 odsto obrađenih glasova.

Kako je navela CIK oko 6 sati, slijedi Demokratska partija Kosova sa 17,32 odsto, Demokratski savez Kosova sa 13,18 odsto, Alijansa za budućnost Kosova 7,40 odsto, Srpska lista 5, 27 odsto i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) sa 2,59 odsto osvojenih glasova.

Izborna mjesta zatvorena su u 19 sati, a kako je objavila CIK, izlaznost je bila 45,56 odsto.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić objavio je da je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

U srpskim sredinama na Kosovu na izbore je izašlo oko 65.000 ljudi, pet odsto više nego na prošlim izborima, naveo je Rakić.

Detaljnije na OVOM linku.

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Albin Kurti i njegova koaliciona partnerka Vjosa Osmani, koja vrši dužnost predsjednice Kosova, proglasili su pobjedu na prevremenim parlamentarnim izborima, koju su nazvali referendumom.

Kurti je u prvom obraćanju nakon ubedljive pobede na izborima na kojima je Samoopredeljenje osvojilo oko 48 posto glasova, kazao da je ovo rezultat bez presedana na posleratnom Kosovu.

“Ova velika pobeda večeras, samo je prilika za nas da započnemo promenu koju želimo”, rekao je, dodajući:

“Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost za sve i svuda. Dakle pravda bez osvete”.

Kurti je kazao da ih čeka puno posla s mnogo prepreka.

“Bez inata i revanšizma, bez mita i harača za biznise, bez korupcije i nepotizma u administraciji, uz institucionalnu i socijalnu pravdu, uz individualnu recipročnu odgovornost razvićemo i demokratizovati našu zemlju”, kazao je Kurti.

Vjosa Osmani, vršiteljka dužnosti predsednice Kosova i kandidatkinja za poslanicu na listi Samoopredeljenja, kazala je da je postignut istorijski rezultat na ovim izborima.

“Danas je postalo jasno svima koji stavljaju lični interes ispred nacionalnog, koji svoje interese stavljaju ispred interesa ljudi, da građani Kosova znaju kada je to dovoljno i znaju kada je vreme za novo poglavlje”, rekla je Osmani.

Ona je poručila da će nove institucije vratiti poverenje građana u politiku, da će napraviti otklon od lošeg iz prošlosti i da će biti u službi građana.

“Naša misija ostaje jačanje naše državnosti na putu evroatlanskih integracija uz vječno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američke Državama”, kazala je Osmani.

Ona je kazala da će biti glas građana koji je nedostajao.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu)