Foto/Vlada FBiH: Usvojene naredbe kriznog štaba, kantoni mogu uvoditi samo restriktivnije mjere

Vlada Federacije BiH je na  sjedici u četvrtak u Mostaru, kojom je po ovlaštenju premijera FBiH predsjedavala zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 8.2.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Dozvoljava se vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana računajući od 12.2.2021. godine, kao dana početka njihove primjene.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da, nakon isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog

Ovaj stožer je zadužen i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, kliničkim centrima u Federaciji BiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim upravama policije.

Sukladno zaključku od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama donesenim danas s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

IZMIJENJEN I DOPUNJEN PLAN CIJEPLJENJA PROTIV COVID-19

Federalna vlada je usvojila informaciju o realizaciji zaključka broj 83/2021 sa sjednice od 14.1.2021. godine, te prihvatila Plan izmjena i dopuna Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH.

Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da izmjene i dopune Plana cijepljenja proslijedi kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, a Federalno ministarstvo zdravstva kantonalnim ministarstvima zdravstva.

Vlada FBiH će o prihvaćenom Planu izmjena i dopuna Plana cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH obavijestiti Parlament FBiH.

Kao što je javnost već upoznata, zaključkom od 14.1.2021.godine su Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH bili zaduženi da, svako u okviru svojih nadležnosti, na temelju promijenjene epidemiološke situacije, te novih znanstvenih saznanja u vezi cjepiva protiv COVID-19, kao i promjene drugih uvjeta od kojih ovisi provedba cjepljenja, revidiraju Plan cjepljenja protiv COVID-19 u FBiH.

USVOJENA TRI PROGRAMA FEDERALNOG MINISTARSTVA PROSTORNOG UREĐENJA VRIJEDNA UKUPNO 2.562.000 KM

Vlada FBiH danas je usvojila tri programa utvroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, u ukupnom iznosu od 2.562.000 KM.

Tako je na ime sufinanciranja kantonalnih i lokalnih zajednica za projekte zaštita nacionalnih spomenika planirano 100.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva u visini od 20.000 KM po jednom od četiri odabrana programa/projektu. Riječ je o zaštiti islamskih, katoličkih i pravoslavnih sakralnih objekata koji su proglašeni nacionalnim spomenicima BiH, te zaštiti starih gradova ili nekropola stećaka ili drugih javnih objekata proglašenih nacionalnim spomenicima BiH.

Drugi program vrijedan je 700.000 KM, a namijenjen je projektima utopljavanja zgrada radi uštede energije. Raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva u visini od 50.000 KM po jednom programu/projektu.

Usvojen je i program čijih je 1.762.000 KM predviđeno za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta. Od ovog iznosa je 300.000 KM namijenjeno udruživanju sredstava prema potpisanom Sporazumu između Vlade FBiH i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP) za realizaciju projekta “Oporavak od poplava u FBiH”.

Nadalje, za odabrane programe/projekte planirano je pojedinačno po 100.000 KM.

O IZGRADNJI BRZE CESTE SARAJEVO – GORAŽDE

Federalna vlada je danas izmijenila Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju prve faze brze ceste s ciljem cestovnog povezivanja Sarajeva i Goražda i početak realizacije projekta.

Ovo je učinjeno za zahtjev JP Autoceste FBiH od 28.12.2020. godine, nakon ažuriranja projektne dokumentacije, a izmjena se odnosi na dužinu dionice koja sad, umjesto ranije planiranih 13,7 km, iznosi 18,4 km.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Autoceste FBiH.

(TIP)