Premijer Hodžić primio u posjetu delegaciju OSCE-a

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić primio je u ponedjeljak  u posjetu šefa ureda OSCE-a u Tuzli Damira Gnjidića.
Gnjidić je Hodžiću čestitao na imenovanju na poziciju premijera, te njemu i cjelokupnom novom sazivu Vlade zaželio uspjeh u obnašanju ove odgovorne funkcije.

Istaknuto je da je Tuzlanski kanton u proteklim godinama zabilježio iskorak u mnogim oblastima, ali da i pred ovim sazivom Vlade stoje vrlo značajni izazovi. Prije svega to se odnosi na borbu protiv korupcije, na čemu će i OSCE imati akcenat svog djelovanja u narednom periodu. S tim u vezi danas je konstatovana dobra saradnja koju je OSCE do sada imao sa Timom Vlade TK za borbu protiv korupcije, te je izraženo očekivanje da će Tim i u narednom periodu za svoj rad imati podršku Vlade i Skupštine TK.

OSCE će i u narednom periodu u slučaju potrebe za realizacijom zajedničkih aktivnosti biti na raspolaganju Timu, ali i Vladi Tuzlanskog kantona.

Premijer Hodžić je prezentirao stanje u Tuzlanskom kantonu i situaciju sa kojom Vlada susrela nakon imenovanja, kao i aktivnosti koje je su planirane za realizaciju u narednom periodu.
„Transparentnost u radu je temeljna pretpostavka, na koju se kasnije nadovezuju drugi oblici borbe protiv korupcije, nepotizma i drugih negativnih pojava. Upravo zbog toga jedan od akcenata u radu Vlade u narednom periodu, u skladu sa izloženim ekspozeom prilikom imenovanja, bit će upravo na povećanju transparentnosti rada Vlade”, rekao je tokom sastanka premijer Hodžić, najavljujući više sistemskih mjera koje će Vlada ponuditi a u cilju borbe protiv korupcije.

„Izazov će biti uraditi sistemska rješenja koja će direktno utjecati na suzbijanje korupcije, a da pri tome ne narušimo neka druga ljudska prava”, kazao je premijer Hodžić.

Tokom sastanka najavljeno je da će se na dnevnom redu Vlade uskoro naći i nacrt Strategije za borbu protiv korupcije, te Akcioni plan za sprječavanje trgovine ljudima, a osim borbe protiv korupcije, tokom današnjeg sastanka bilo je govora o političkoj situaciji, stanju u oblasti sigurnosti i migrantima na području našeg kantona.

„OSCE i Vlada Tuzlanskog kantona su do sada imali izuzetno dobru saradnju na realizaciji brojnih projekta i očekujem da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu. Tu smo da vam pomognemo u izradi i provedbi sistemskih rješenja i reformskih procesa a u duhu demokratskih principa i međunarodnih standarda. S tim u vezi zahvaljujem se premijeru Hodžiću na iskazanoj spremnosti za saradnju sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini” zaključio je danas šef ureda OSCE-a u Tuzli Damir Gnjidić.

(TIP)