Ove namirnice imaju jako malo kalorija, a velika im je nutritivna vrijednost

Ove namirnice ne samo da su niskokalorične, već imaju i veliku nutritivnu vrijednost:

Rikola

 

Ima samo četiri kalorije po šalici. Ova nježna, zelena salata ima nevjerojatno malo svega što ne želite, pogotovo kalorija, masnoća, zasićenih masnoća i kolesterola. No s druge je strane prepuna vlakana, vitamina A, C i K, i drugih hranjivih tvari, uključujući kalij.

Savršena je u salatama, juhama, ili bilo gdje biste koristili lisnato zeleno povrće. Rikolom se čak može potaknuti ljubavni život – dokazano je, naime, da su minerali i antioksidansi upakirani u tamnozeleno lisnato povrće, neophodni za naše seksualno zdravlje jer pomažu blokirati apsorpciju toksina koji štete libidu.

Šparoge

Imaju 27 kalorija po šalici. Šparoge su poznate kao detoksikacijska hrana jer sadrže visoke razine aminokiselina koja djeluje kao diuretik, dakle pripomažu ispiranju viška tekućine iz organizma. One također pomažu bržem oslobađaju alkohola i drugih toksina iz organizma (čudotvorni su lijek protiv mamurluka). Šparoga je riznica vitamina i minerala, uključujući i vitamine A, C, E i K, B6, folnu kiselinu, željezo, bakar pa čak i proteine.

Brokula

Brokula ima 31 kaloriju po šalici. Brokula ima minimalno kalorija, a opet uvijek dospijeva na top listu suprehrane, i to s razlogom.
Ne samo da je prepun vlakana, vitamina, minerala, već sadrži snažne antioksidanse koji mogu poboljšati izglede za preživljavanje od raka dojke i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Kemijski spoj u brokuli koji ima zaštitni učinak zovemo sulforafan koji brokuli ujedno daje pomalo gorak okus.

Juha

Ima samo 10 kalorija po šalici. Juha od čiste govedine, piletine, plodova mora, povrća ili pak miso juha dijetno su tajno oružje, a opet vrlo hranjive. To je hrana koju zovemo visokovoluminoznom, jer možete unijeti veće količine uz vrlo malo kalorija. To će mnoge obradovati.

Prokulice

Imaju 38 kalorija po šalici. Ovo povrće, ponekad zvano mali kupus, mnogi ne vole jesti samo zbog pomalo reskog okusa, ali uz slatki ili pikantni umak postaje još veća poslastica, uvjerite se. Prokulice su niskokalorične, a sadrže vlakna i fitonutrijente koji pomažu obrani od raka.

Kupus

Sadrži 22 kalorije po šalici. Hrskav, slatkast i pristupačan! Kako može hrana koja ima tako malo kalorija biti tako nevjerojatno zdrava? Listovi kupusa kriju vitamine, minerale, vlakna, i nekoliko fitonutrijenata za koje se smatra da sprečavaju rak. Glukozinolat je detoksikant, a sulforafan je snažan antikancerogen. Ljubičasti kupus također sadrži antocijanin i niz drugih prirodnih kemikalija koje potiču popravak stanica i blokiraju rast raka.

Salata

Svega pet kalorija po šalici. Možete pojesti tonu zelene salate a da ne dobijete ni grama. Izvor je vitamina B, folne kiseline i mangana koji pomaže regulirati šećer u krvi. Bitna je i za funkcioniranje imunološkog sustava.

Izaberite druge tamnozelene ili blago ljubičaste vrste salate i začinite ih domaćim octom.

Cikla

Pola šalice cikle ima 37 kalorija. Cikla je slatkasta, a budući da ima malo kalorija, možete je jesti bez grižnje savjesti. Prebogata je antioksidansima koji pomažu protiv raka.

Bogata je željezom, vlaknima, folnom kiselinom, kalijem. Svoju raskošnu boju dobiva od betanina, moćnog antioksidansa.

Tikvice

Tikvice imaju 20 kalorija po šalici. Ta čudesna vrsta bundeve pruža nam to zadovoljstvo da je možemo pojesti doista puno, bez da se debljamo, jer sadrži minimalno kalorija. Jednostavna je za uzgoj, ljeti je ima u izobilju.
Tikvice su pune vitamina A, a prednost im je i to što su vrlo jednostavne za pripremu na više načina.

Kava

Crna kava je jedan od najmanje kaloričnih pića i velik je saveznik kada želite smršaviti. Dokazano je i da kavopije imaju niži rizik od bolesti jetre, debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti, te, sve u svemu, produljuje život. Kofein ubrzava metabolizam i doprinosi bržem izgaranju masnoća.

Grejp

Pola grejpa ima 39 kalorija. Sjećate se one popularne ‘grejp dijete’? Ima nečeg utemeljenog u toj dijeti, jer je i studija pokazala da žena koja konzumira grejp, bez obzira na količinu, ima nižu težinu i indeks tjelesne mase od onih koje ga nisu jele.
Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij te topiva vlakna koja mogu biti snažan saveznik protiv arteroskleroze. Ružičaste i crvene sorte imaju i vitamin A te likopen, fitokemikalije koje štite arterije.

Gljive

Sadrže 15 kalorija po šalici. Mesnate, a s tako malo kalorija, gljive su odlična opcija. Šampinjoni, bukovače, shiitake, samo su neke od sorti koje ćete pronaći u trgovinama. Srećom, sve gljive sadrže neki oblik imuno-stimulativnih antioksidanata, zajedno s kalijem, vitaminom B, i vlaknima.

Sve gljive su dobri izvori vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

Rajčice

Jedna rajčica srednje veličine sadrži 22 kalorije. Rajčice sadrže likopen, antioksidans koji se rijetko nalazi u drugim namirnicama. Istraživanja pokazuju da rajčice štite kožu od štetnih UV zraka, sprečavaju određene vrste raka i snizuju kolesterol. Sadrže i velike količine kalija, vlakana i vitamina C.

Repa

Repa ima 36 kalorija po šalici. Krumpirov rođak, repa, odlična je ako želite smršavjeti. Velik je izvor vlakana i vitamina C, a volimo je izrezanu na kockice, dodanu juhama i varivima. Ukusna je i sirova, naribana.
Potočarka

Povrće koje ima svega četiri kalorije po šalici. Ako je sami ne uzgajate, potočarku je sve lakše pronaći kako na tržnicama, tako i u prodavaonicama zdrave hrane. Hrskava je to salata koja je moćniji saveznik u borbi protiv raka čak i od prokulica i brokula.

Sadrži sulforafan i druge spojeve povezane s nižim rizicima raznih bolesti, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu to povrće također imaju manji rizik osobito od obolijevanja od raka pluća.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Morgue File)