Pretresi su obavljeni s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnog udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

– Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju SIPA-e.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e su u ovoj akciji uhapsili šest osoba, uposlenika Grupe ze suzbijanje krijumčarenja Regionalnog centra Tuzla UIO BiH.

Nakon krim-obrade u prostorijama SIPA-e predati su u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Kako nam je danas potvrđeno iz Tužilaštva, svi su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode i za njih nije zatražen pritvor.

– Istraga se intenzivno nastavlja – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kako smo ranije objavili, prvoosumnjičeni u ovom slučaju je Boris Filipović, šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli. Pripadnici SIPA-e, između ostalog, pretresli su i njegovu imovinu na području TK.

Osumnjičenima se na teret stavlja reketiranje poduzetnika na Tržnici Arizona.

Preciznije, oni se sumnjiče da su za prikrivanje neregularnosti uzimali mito u novcu i robi. Sve to trajalo je duži vremenski period, a navodno su pripadnici SIPA-e sve zadokumentovali primjenom posebnih istražnih radnji. Iz SIPA-e je ranije potvrđeno da su obavljeni pretresi na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da su tokom istrage koju vode prikupljeni dokazi da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja počinili koruptivna krivična djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi, kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine.

(TIP/Izvor: Faktor.ba /Foto: J.Bojić)