Google će isplatiti 3,8 miliona dolara poslije optužbi o diskriminaciji

Američko Ministarstvo rada saopštio je da je kompanija Google prihvatila da plati 3,8 miliona dolara poslije optužbi o diskriminaciji prema ženama iz Azije.

Najvećim dijelom te sume biće plaćena odšteta za 2.565 žena zaposlenih u Googleu na mjestu inženjera, kao i za 3.000 kandidatkinja ili kandidata azijskog porijekla koji nisu bili izabrani na ta mjesta, navelo je sinoć Ministarstvo rada.

Google je saopštio da je diskriminacija primjećena za vrijeme rutinske interne analize i da je kompanija prihvatila da isplati tu sumu da bi ispravila situaciju, istovremeno negirajući da je prekršila zakon.

“Mislimo da svako treba da bude plaćen prema poslu koji obavlja a ne prema tome ko je, i investiramo velike iznose da učinimo da proces zapošljavanja i kompenzacija bude pravedan”, rekla je portparolka Googla za agenciju France presse.

Ona je rekla da Google sada analizira podatke o platama i traži nepravilnosti i izrazila zadovoljstvo što se rješavaju problemi o navodnoj diskriminaciji.

Prema Ministarstvu rada jedna analiza je otkrila razlike u platama zaposlenih u centrima Googlea u Silicijumskoj dolini i u američkoj državi Vašington na sjeverozapadu SAD.

Zvaničnica američkog Ministarstva rada rekla je u saopštenju da diskriminacije u platama ostaju sistemski problem.

Ministarstvo je takođe otkrilo razlike u stopama zapošljavanja na mjestu inženjera informatike, koje su bile nepovoljne za ženske i azijatske kandidate.

U okviru prihvaćenog dogovora Google će preispitati pravila, procedure i praksu zapošljavanja i plaćanja kompenzacija, navelo je ministarstvo.

Problemi u Googleu spadaju u kontekst optužbi o seksističkoj kulturi i tehnološkoj industriji Silicijumske doline, gdje dominiraju muškarci.

(TIP/Beta/Foto: Ilustracija)