Predstavljeni rezultati projekta podrške ženskom poduzetništvu u FBiH

Analiza potreba i prepreka za poticanje razvoja poduzetništva žena u FBiH pokazala je pozitivan trend u osnivanja malih i srednjih preduzeća, ali i povećan trend mladih žena koje odustaju od obrazovanja.

Na predstavljanju rezultata projekta “Osnažene žene za snažne zajednice/Podrška poticajnom okruženju za razvoj poduzetništva žena u FBiH”, danas je u Sarajevu istaknuto da su uspostavljeni klubovi za podršku poduzetništvu žena, te su educirani osnovci i srednjoškolci o poduzetništvu i ravnopravnosti spolova.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić istakao je da su kroz projekt nastojali stvoriti pretpostavke za sistemski pristup podršci ženskog poduzetništva, posebno mladih žena.

– Kroz projekte koje redovno provodimo mi preferencijalno bodujemo žene, a na ovaj način ćemo stvoriti pretpostavke da to pređe u kontinuitet – rekao je Zukić.

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade FBiH Lejla Hodović navela je da stavljaju fokus na žensko poduzetništvo zbog vrlo niske stope aktivnosti žena na tržištu rada od 25 posto, u poređenju s muškarcima kod kojih ona iznosi 40 posto.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević pojasnila je da je ovo samo kraj prve faze projekta, te da su već postavili ciljeve za naredni period.

Projekt je finansirao Gender centar FBiH iz sredstava FIGAP II Programa, a provodi ga Udruženje poslovnih žena u BiH u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

(TIP/Fena)