Higijenske navike koje mnogi pogrešno rade, a da ni ne znaju

Svi znamo da je higijena pola zdravlja i zato je važno voditi brigu o njoj. No osim ruku i dezinfekcije površina, i brojne druge sitnice su važne, a na koje možda zaboravljamo…

Ponekad se pitamo kako su ljudi preživjeli bez interneta i njegovih beskrajnih savjeta kako se bolje brinuti o sebi. Svaki dan možemo naletjeti na novi savjet, a u pandemijskom razdoblju više nego ikad naučili smo koliko je važno prati ruke i dezinfirati površine.

No osim ruku, važne su i druge stvari koje svakodnevno koristimo, a koji također mogu biti uzrok bolesti ako ih ne čistimo ili ne mijenjamo redovito.

Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu veliko su uzgajalište bakterija, pa se preporučuje njihovo pranje nakon tjedan ili dva dana. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

Ostavljanje ručnika u kupaonici

Ručnici se u kupaonici mogu izuzetno lako kontaminirati. Na primjer, raspršivanjem aerosola i ukupna vlaga mogu pomoći bakterijama da se slegnu na vaše naizgled svježe ručnike. Savjetuje se da za tuširanje koristite ručnike koje ste tek izvadili iz ormarića.

Potpuno uklanjanje dlačica u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprječavaju prašinu i druge alergene da ne  ulaze u pluća, pa ako dlake ne proviruju izvan nosa, ostavite ih, prenosi 24sata.hr.

Pranje ruku vrućom vodom

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebala biti oko 100 °C da bi bila opasna za bakterije. Osim toga, vruća voda može biti agresivna na vašoj koži, što može dovesti do suhoće ruku.

Preduga zavjesa za tuširanje

Nabori na vašoj zavjesi za tuširanje najbolje su mjesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavjesu s pločica vaše kupaonice dok se ne osuši.

Stavljanje dezodoransa odmah nakon tuširanja

Mnogi žure staviti dezodorans odmah nakon tuširanja kako bi odmah spriječili znojenje, ali zapravo tako čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suha, dezodorans neće dobro funkcionirati

Pranje tijela sa spužvom

Vjerojatno znate da spužve trebate mijenjati svakih nekoliko mjeseci jer su one također rasadnik klica. Umjesto pomagala, koristite se vlastitim rukama. Najpraktičnije je i besplatno.

Čišćenje kupaonice na sobnoj temperaturi

Iznenadit ćete se razlikom u čišćenju ako prethodno zagrijete kupaonicu. Topla temperatura učinit će vaše proizvode učinkovitijima, a cjelokupno ribanje puno lakšim.

Bosi se tuširate u javnom tušu

Pod je najprljavija površina u kupaonici, čak i u vašem domu. Sad zamislite kako je u teretani ili hotelu. Medicinski stručnjaci upozoravaju da infekcija može biti bezbroj, zato se nikad ne tuširajte bosonogi, piše Bright Side.

(TIP/Foto: Prostock-Studio)