TI BiH: Kupljeno 67 miliona KM medicinske opreme bez provođenja zakonskih procedura

Dok se na svjetskom tržištu vodi rat za gotovo svaku vakcinu, građani u BiH zbog političkih elita postali su taoci zakona i procedura. Zvanično dva zakona predstavljaju kočnicu da se krene u direktne pregovore sa proizvođačima vakcina. Ipak, ovi Zakoni od izbijanja pandemije do danas nisu bili prepreka da se nabavlja medicinska oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka.

Vlasti u Bosni i Hercegovini u Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima nalaze alibi zbog koje još nisu počeli direktni pregovori sa proizvođačima vakcine.

„Obzirom da odluka o stanju prirodne nesreće na nivou države nije odjavljena što znači da se može primijeniti registracija po toj skraćenoj proceduri. Međutim, ta procedura kao takva mora biti detaljno obrađena u pravilniku o izdavanju dozvole za stavljanje lijekova u promet, što Agencija za lijekove još nije uradila. Ostaje potez na Agenciji za lijekove, a izvijestili su nas da će se u tom kontekstu tražiti kompletna dokumentacija kao što se traži za redovnu registraciju˝, izjavila je Snježana Bodnaruk, Federalno ministarstvo zdravstva.

Agencija za javne nabavke BiH je još u martu prošle godine izdala saopštenje s pratećim tumačenjem Zakona o javnim nabavkama, koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa zbog razloga i u uslovima krajnje hitnosti.

I tako su institucije u našoj zemlji uvozile i kupovale medicinsku opremu bez provođenja propisanih procedura, a koristeći ove olakšice. Pa se u izvještaju Transparency Internationala navodi da je u periodu od 1. januara 2020. do 25. septembra 2020. putem izuzeća zakona realizirano 537 postupaka koje su po svom karakteru bile vezane za COVID-19. Vrijednost ovih postupaka veća je od 67 miliona KM.

„Argumentacija je poprilično bila sporna, gdje su ugovorni organi dodjeljivali milionske ugovore uz obrazloženje da je neko uložio žalbu na tender pa se hitno ugovor mora dodijeliti pregovaračkim postupkom˝, izjavio je Srđan Traljić, Transparency International BiH.

Iz izvještaja je vidljivo da je u prvom mjesecu izbijanja pandemije – martu, realizirano je 147 postupaka vrijednosti 8,7 miliona KM. U aprilu je realiziran 251 postupak vrijednosti čak 58,3 miliona KM. U ostalim mjesecima je realizirano 139 postupaka u vrijednosti 650.000 KM. Neke od ovih javnih nabavki predmet su istraga i Tužilaštva BiH.

Slučaj “Respiratori” jeste najpoznatiji i sudski postupak u ovom slučaju već je počeo. Javnost čeka i epilog istrage protiv direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandra Zolaka koji je izdvojen iz predmeta “Respiratori” jer je predmet istrage zbog drugih odluka koje je donosila Agencija, a koje se odnose na javne nabavke.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.