Uz novine, početak drugog polugodišta u školama u TK

Pandemija koronavirusa i pohađanje nastave u kombinovanom modelu obilježit će i drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. Iako je prvobitno nastava trebala početi u petak, ipak će to biti u ponedjeljak, 1. februara, uz određene novine u odvijanju obrazovnog procesa. Ranija iskustva roditelja i nastavnika su podijeljena.

Selma Jatić je majka dvanaestogodišnjaka koji pohađa sedmi razred osnovne škole po kombinovanom modelu izvođenja nastave.

„Ne plašim se početka drugog polugodišta školske godine, s obzirom na to da su se nastavnici u prvom polugodištu pokazali kao jako odgovorni i dobro prihvatili svoju ulogu. A i djeca su to jako dobro prihvatila“, priča ona.

Ovaj model će uz određene novine biti zadržan i u drugom polugodištu. Sve uz naredbe koje su propisali Kantonalni i Federalni krizni štab.

Učenici od petog do devetog razreda i učenici u srednjim školama u kojima je u razredu 16 i više đaka će biti podijeljeni u grupe. Novina je da će trajanje časa biti produženo sa 30 na 40 minuta.

“Novina je I da smo donijeli Odluku da se krene sa dopunskom i dodatnom nastavom, a sve u cilju da pripremimo učenike za takmičenja za koja se nadamo da će se održati, kao i za eksterne mature”, navodi ministar obrazovanja i nauke TK-a Elvis Baraković (SDP).

No, neki od nastavnika u srednjim školama podjelu učenika u grupe i izvođenje nastave po kombinavanom modelu ne vide kao idealno rješenje, zbog nedostatka kontinuiteta u radu. Oni smatraju da je potrebno časove bez prekida organizirati putem platformi u danima kada učenici ne pohađaju nastavu.

“Da učenik može postaviti neko pitanje, da može čuti neke stvari i objašnjenja, a posebno je to važno za jezike i matematiku gdje oni ne mogu savladati neke stvari sami”, objašnjava Amra Đapo, profesorica u Gimnaziji Ismet Mujezinović Tuzla.

Na području Tuzlanskog kantona posljednjih dana bilježi se pad broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata kada je u pitanju koronavirus, što bi u narednom periodu obrazovni proces moglo vratiti u normalne tokove.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)