Foto/DF izlazi iz većine koju predvodi SDP u Gradskom vijeću Tuzla; Napušta ih vijećnik Emir Čehajić: ‘Ne želim da izdam Tuzlu i njene vrijednosti’

Na vanrednoj sjednici Gradskog odbora Demokratske fronte Tuzla koja je održana u subotu donesena je odluka da ova stranka izlazi iz većine koju prevodi SDP u Gradskom vijeću Tuzla. Vijećnik ove stranke Emir Čehajić je potvrdio za TIP da ostaje uz većinu. Prema nezvaničnim informacijama, vijećnik dr. Zlatan Fatušić će napustiti DF, ali još uvijek nije poznato da li će vratiti mandat stranci.

˝Ne želim da izdam građane koji su glasali za mene zbog politikanstva pojedinaca. Ostajem dio većine u Gradskom vijeću Tuzla jer vjerujem u građanski koncept i želim raditi za boljitak Tuzle i svih njenih građana. Vrijeme će pokazati ko je bio u pravu…˝, kazao je Čehajić za TIP.

˝Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla odbija ponuđenu koaliciju u Gradskom vijeću Tuzla koju predvodi SDP zbog unaprijed uspostavljene neprincipijelne koalicije SDP, SBB, PDA, HDZ, TA i četri vijećnika SDA. Takva i slična koalicija sa okosnicom SDP, PDA, SBB, NS, HDZ je već uspostavljena i na nivou Tuzlanskog kantona. SDP je umjesto DF-a već izabrao PDA i HDZ kao svoje koalicione partnere u TK i Gradu Tuzla, te tako izabrao svoj politički pravac, koji je za Gradski odbor Tuzla apsolutno neprihvatljiv. Vijećnici Demokratske fronte Tuzla dužni su da poštuju odluke Gradskog odbora, te drugih organa stranke. Vijećnici su dužni da se pismenim putem u roku od 48 sati izjasne da li prihvataju odluku Gradskog odbora. Ukoliko vijećnici odbiju sprovođenje odluke Gradskog odbora DF-a  dužni su da vrate mandat Demokratskoj fronti˝, saopšteno je iz ove stranke.

I dok DF spočitava SDP-u ‘navodnu koaliciju’ sa HDZ-om u GV Tuzla, čvrsto se drži zagrljaja SDA na državnom nivou i koalicije sa HDZ-om i SNSD-om. To opravdavaju višim ciljevima od interesa za državu BiH?!

“Politička obećanja su – dugom demokratskom tradicijom – najneobaveznija forma ljudskih veza”, Antonin Scalia.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)