U Lukavcu će se graditi fabrika pitke vode

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Zvjezdan Karadžin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović u črtvrtak  su sa općinskim načelnikom Lukavca Edinom Delićem prisustvovali uvođenju u posjed eksproprisanih nekretnina na lokaciji na kojoj je predviđena izgradnja fabrike pitke vode.

Ovim je počelo rješavanje dugogodišnjeg problema snabdijevanja pitkom vodom građana općine Lukavac. Prilikom obilaska lokaliteta na kojem će biti izgrađenja fabrika ministar Karadžin je naglasio da će ministarstvo na čijem je čelu, ali i kompletna Vlada TK dati punu podršku da se ovaj projekt uspješno dovede do kraja. „Ono što je bitno je da ćemo za tu namjenu morati dodatno zaštiti jezero Modrac. Morat ćemo dodatno da izvučemo nanos iz jezera da povećamo kapacitet jezera. Između ostalog i zbog vodosnabdijevanja ali i zbog protivpoplavnog dejstva da imamo što je moguće manje problema”, kazao je ministar Karadžin.

Izgradnja vodovoda i opskrba vodom prioritetni je zadatak Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ali i Vlade TK, kazao je resorni ministar Smajlović dodajući da će nastojati da se iz sredstava vodnih naknada sufinansira jedan dio projekta. „U našem ministarstvu zaprimljen je zahtjev iz Općine Lukavac za određivanje granice vodnog područja drugog toka na mjestu gdje treba da se izgradi fabrika. Uradit će se tehnički elaborat, a nakon toga svakako slijede dalje procedure oko izrade projekta. Mi ćemo vidjeti zajedno sa načelnikom kakve su mogućnosti, koji su prioriteti, da se upravo iz tih sredstava vodnih naknada, sufinansira jedan dio tog projekta”, rekao je ministar Smajlović.

Prisutni su upoznati sa planom izgradnje fabrike pitke vode a nakon toga su u industrijskoj zoni posjetili proizvodni pogon kompanije “EM-ONIKS”, zatim lokalitet na kojem je planirana izgradnja nove fabrike investitora VOITH, kao i kompaniju Boxmark Leather d.o.o..

(TIP)