Zajednička operacija Tužilaštva BiH i Švedske u borbi protiv organiziranog kriminala

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, a sve u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti sa policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, koji uz potporu MUP-a RS, realiziraju pretrese objekata i lišenja slobode na ukupno 3 lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti se realiziraju u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT) Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Kraljevine Švedske a uz koordinaciju EUROJUST-a.

Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih djelatnika, a u tijeku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela, ostvarivana velika imovinska koristi, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje.

Kaznena djela su počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima. Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prijevare i zlouporabe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura. Osumnjičeni se terete za kaznena djela-Organizirani kriminal iz članka 250., a u svezi sa kaznenim djelom-Međunarodna trgovina ljudima iz članka 186. kao i kaznenim djelom-Pranje novca iz članka 209. Kaznenog
zakona BiH.

U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, javnosti i medijima ne možemo saopćiti više detalja i informacija.

(TIP/Nap)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение бк леон вылетает[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…