Tuzla/Reis Kavazović: Mladi izloženi raznim utjecajima

Islamska zajednica uvijek se trudila da oko sebe okuplja omladinu i da je na neki način profilira, da joj omili vjeru i da je drži blizu vjere, ali i da bude odgovorna prema mladim ljudima da oni ne poprime one uklone koji nisu dobri i koji ih mogu koštati budućnosti – izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović tokom današnje radne posjete Muftijstvu tuzlanskom.

Na otvorenju prostora Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u Omladinskom kulturno-obrazovnom centru u Tuzli reisu-l-ulema je istakao da su mladi danas veoma izloženi raznim utjecajima sa svih strana, javlja MINA.

– U današnjem vremenu lova na ljudske duše ostaje u našem temeljnom opredjeljenju da Islamska zajednica omladinu drži blizu i da bude odgovorna prema njima – poručio je reisu-l-ulema, u čijoj pratnji su danas bili i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, te direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid Zajimović.

Posjetu su započeli jutros u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Kalesija, za koji je reisu-l-ulema ocijenio kako predstavlja jedan od medžlisa koji su temelj Zajednice i koji joj je uvijek davao ono što joj je bilo potrebno da opstane na ovim prostorima i u najtežim vremenima.

– Ulema sa ovih prostora istrajavala je na kur’ansko-sunnetskim principima, nije se nikada toga odricala, bez obzira šta je i kako propagirano našem narodu. Naša bosanska ulema je sačuvala interpretaciju islama onako kako su bosanski muslimani vidjeli i razumijeli Kur’an i sunnet u kontekstu prilika u BiH, onako kako se ovdje živjelo. Danas imamo neko drugo vrijeme u kojem trebamo sačuvati džemat i to je danas možda naša najveća borba – poručio je reisu-l-ulema imamima MIZ Kalesija.

Prilikom posjete ovom medžlisu reisu-l-ulema je posjetio i džemat Dubnica, gdje je obišao džamiju Abdullah bin Muhammed Mu’minah.

Nakon toga, u džamiji Behram-begove medrese u Tuzli prisustvovao je hafiskoj dovi Almini Sinanović, Halimi Baturić, Harunu Omeroviću i Hamadu Mujanoviću, te uz čestitke  mladim hafizima poručio kako su počastvovani posebnim znanjem, ali i da imaju obavezu da svoje živote usklade prema principima knjige koju su naučili napamet.

Reisu-l-ulema se nakon proučene hafiske dove sastao i sa rukovodstvom Behram – begove medrese u Tuzli, uputio im čestitke na postignutim rezultatima i ukazao na značaj medresa kao obrazovnih institucija i pozicije njenih svršenika u našem društvu.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović naglasio je kako su uposlenici od osnivanja ove škole uvijek bili usmjereni da učenicima daju ono najbolje od znanja.

Ovom prilikom iskazao je i podršku reisu-l-ulemi kao najvišem autoritetu IZ i zahvalio na njegovom doprinosu.

Reisu-l-ulema je posjetu okonačao radnim sastankom sa imamima Muftijstva tuzlanskog na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima i planiranim aktivnostima i projektima u narednom periodu.

(TIP/Fena)